Радев няма да оттегли указа си

Йорданка Веселинова 19 март 2024 в 21:27 2733 1

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Президентът Румен Радев няма да оттегли указа си, с който предлага Мария Габриел да бъде избрана за министър-председател, съобщиха от администрацията на държавния глава.

По-рано днес съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов призова Румен Радев да оттегли указа си за избиране на Мария Габриел, тъй като редица от предложените министри в проектокабинета не желаят да бъдат избирани.

"В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група. Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател", пишат от "Дондуков 2".

Указът на Радев вече е обнародван в "Държавен вестник" и е получен в Народното събрание. Това формално означава, че още утре проектокабинетът може да бъде гласуван в пленарна зала.

ГЕРБ спешно търси 11 нови министри, иначе кабинетът 'Габриел' ще е противоконституционен

Дали утре ще се гласува този кабинет, ще предложи ли ГЕРБ нови министри, или ще се откаже и няма да подкрепи собственото си предложение ще стане ясно утре рано сутринта. Вече е обявен извънреден брифинг на партията на Бойко Борисов в 08:30 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!