Радев: Мораториумът върху цените трябва да се обсъди на експертно ниво

OFFNews 16 декември 2021 в 19:19 1669 0

Снимка Архив

Необходимо е мораториумът върху енергийните цени у нас да бъде обмислен много добре на експертно равнище, заяви президентът Румен Радев, който е на посещение Брюксел, за да участва в последното за годината заседание на Европейския съвет.

По думите му подходът трябва да бъде изцяло в рамките на закона и да се направи дълбок анализ. "Да, хората трябва да бъдат защитени, но трябва да мислим и какви ще бъдат последствията върху функционирането на пазара след това", посочи държавният глава.

Според президента България днес бере последиците от политиката в последните 10 години, която определи като "безхаберие" заради това, че не е построена нито една базова мощност за енергийно производство и не са създадени условия за съхранение на енергия. Той добави, че цялата порочна практика в енергетиката трябва да бъде преустановена, за да бъдат защитени битовите потребители и бизнесът.

Президентът отбеляза, че Европейската комисия е представила на днешното заседание изготвените оценки на пазара на енергия. Мога да кажа, че по мое мнение докладите не са в необходимата дълбочина, защото в тях се казва, че спекула не е открита, заяви президентът.

Той посочи, че цените на суровините за енергийно производство (въглища, ядрено гориво) е същата, а не е ясно откъде идва повишаването на цената на тока на международните пазари. Очакваме, че този анализ ще продължи, добави той, цитиран от БТА.

"Виждам, че идеята ядрената енергия да се признава за "зелена" енергия, набира все повече разбиране. Надявам се да стигнем до положителна развръзка", каза Радев. Той съобщи, че с президента на Азербайджан Илхам Алиев снощи са обсъдили продължаването на доставките на азерски газ на едни от най-добрите цени. Президентът посочи, че Азербайджан има пълна готовност, при желание от нашето правителство, в най-скоро време да се обсъди възможност за доставка на допълнителни количества.

"За нас е важно най-сетне газовата връзка между България и Гърция, която чакаме от 10 години, да бъде построена", поясни президентът.

По думите му в понеделник гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети България за разговори: Надявам се догодина по този начин България да реши един много важен за нея въпрос.

Президентът изрази надежда заради изводите от днешната криза с цените на енергията, върху България да не бъде оказван натиск, защото е останала единствената страна в ЕС, където битовите потребители са на регулиран пазар.

"Опитваме се да решим сложно уравнение - от една страна са възобновяемите източници, голямата зелена цел на Европа, от друга са базовите мощности. Казваме, че без базови мощности не може - въглища, ядрена енергия и енергия от природен газ", поясни президентът. Според него е необходимо нашата страна да се откаже от въглищата едва през 2038-2040 г. и като базова мощност да остане ядрената енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!