Радев: Лобистите ще приземят окончателно авиацията

OFFNews 16 септември 2017 в 11:41 5973 2

 „Лобистите постигнаха своето и конкурсът се връща в началото, което застрашава да приземи окончателно стогодишната ни авиация“. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Румен Радев бе категоричен, че е задраскан трудът на военните експерти, както и очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този проблем. Президентът заяви, че очевидно целта на създадената парламентарна комисия, е да бъде използвана за трибунал за политически цели.

Попитан дали всичко по процедурата се връща в изходна точка, президентът коментира, че няма никаква яснота кога и как тя ще продължи. "Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш", посочи още Румен Радев.

В отговор на въпрос дали ще подпише указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, Румен Радев отбеляза, че най-логично е новият председател да бъде избран от новия състав на Висшия съдебен съвет.

„Старият състав вече излъчи своя кандидат. Ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, то неговият авторитет ще бъде още по-голям“, каза държавният глава.

Във връзка с противоречията между БСП и ГЕРБ за антикорупционния закон, държавният глава коментира, че единственият консенсус, който може да бъде постигнат, е да се отговори на очакванията на българския народ. "Очакванията са да има безкомпромисно отношение към корупцията по най-високите етажи на властта. За мен това означава, когато имаме сигнал за корупция в крупна обществена поръчка, там вече да има орган, който проактивно да събира и проучва информация, да анализира фазата на подготовка на самата поръчка", посочи президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

18.09 2017 в 23:53

Ракетите С-ХХХ не са Це, а ЕС. Идва от Система - 200, 300, ...

8931

2

AnderXale

16.09 2017 в 16:55

Абе Нормалния, кое е ти е нормалното не мога да разбера. Швеция може да не е в НАТО, но самолетите й покриват натовските стандарти, а дори в момента се провеждат натовски учения на нейна територия. Причините да не са член на алианса са независимост от щатите и нежеланието да има руски оръжия насочени срещу тях. И как може да сравняваш 40 годишни самолети с нови? И не само да ги сравняваш, а да твърдиш, че старите кошници са по - добри от новите. Също така Грипен имат и други страни членки на Алианса. Да не говорим, че Турция сключиха договор за руските Ц 400 и никой не смее да им каже нищо. Само ние като най - хитри трябвало да купуваме боклука....