Радев към управляващите: Не аз, а вие ми обявихте война

Президентът определи политиката на некоалицията като "политическо избелване"

Ружа Райчева 18 октомври 2023 в 13:46 2455 7

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

Президентът Румен Радев заяви, че управляващите са обявили война на президентството. На днешното честване по повод деня на военния парашутист в столицата Радев обяви, че правителството "се прикрива зад красиви опорки, зад които прозира тъмният сценарий" от изтеклия запис на заседанието на "Продължаваме промяната".

Според президента е необходимо да има диалог между държавните институции, но само ако има за цел отстояването на националния интерес, а не преследване на котарийни интереси. Той определи политиката на кабинета "Денков" като управление по сценарий, който има цел да постигне користни цели чрез деструктивни компромиси на база нарушаване на европейски колективни ценности:

"Иззад всички тези красиви опорки, с които се прикрива управлението, виждаме идеите от тъмния сценарий от записа. (...) Това е политическо избелване. Аз няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президенството да бъде заложник на някакви тъмни интереси. Не аз, а управляващите обявиха война на президентстката институция - именно в този запис, още преди да са получили властта."

Радев заяви, че в момента управляващите зоват за диалог, но че не вижда това като протегната за партньорство ръка. Според Радев планираните от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС конституционни промени имат за цел да осакатят президенстката институция. "Аз такова лицемерие не го разбирам", каза държавният глава.

Президентът коментира и планираната продажба на нефтената рафинерия на "Лукойл" в Бургас, обявена вчера в интервю за Financial Times от финансовия министър Асен Василев. Според президента не е редно подобна новина да се съобщава в чуждестранна медия. Радев призова управляващите да обяснят на обществото каква съдба предвиждат на българската рафинерия и хилядите заети там работници:

"Виждаме, че тайната подготовка на продажбата на "Лукойл" е доказателство, че промяната се случва на тъмно – без анализ и без диалог за последствията. (...) Това решение ще доведе до декапитализация на Булгартрансгаз и неговия фалит. Тук трябва да бъде зададен въпрос на управляващите чии интереси обслужват, защото това не са българските национални интереси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

7

Johnny B Goode

18.10 2023 в 16:14

Започна реването за Нефтохим.
Боли, а? Чудесно!

788

6

jorj

18.10 2023 в 15:18

Тъмния сценарий е на деса между краката! Той развали семейството ти и си опитва да съсипе и държавата.
А за работещите в НИФТОХИМ небери грижа, те ще са много по добре от сега!
ИМПИЙЧМЪНТ НА ТАЗИ МИРИЗЛИВО КРЕМЪЛСКА ПАРТЕНКА, ВЕДНАГА!!!

4038

5

Moirae

18.10 2023 в 14:47

Протестът разтури дългогодишното мирно и тихо съжителство между сарая, представен в министерски съвет до 2020, и резидента Радев. Държавата беше поделена така, че да е достатъчно пропутинска и да не е твърде проатлантическа. Дълбоко корумпирана. Днес и Радев и Борисов продължават да опитват най-подмолно да ни върнат към онази срамна за страната "стабилност". Единият действа без срам, а другият гузен след Магнитски.

2099

4

Mateevk

18.10 2023 в 14:41

Странно, защото аз добре помня кой кого нарече "шарлатани" и "войнолюбци", кой даде мандата на Денков за правителство с неподправено отвращение, кой си излезе от НС по време на химна, кой назова нормалната и мислеща част от народа си "безродници" и т.н.

1935

3

Муню

18.10 2023 в 14:38

Ееее покрай този пеазник разбрах как Радев се е озовал на дондуков.
С парашут!!!

1005

2

ПР

18.10 2023 в 14:00

Много в повече ми идва този зеленикав чорап.
Просто се не трае.

2550

1

alfakentavur

18.10 2023 в 13:58

Сигурен ли е, че няма предвид специална военна операция?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика