Радев излезе пред протеста: ''Не'' на страха. Ще си върнем България. Мутри - вън! (снимки и видео)

OFFNews 09 юли 2020 в 18:43 18269 11

Благодаря на всички вас, които днес сте тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Виждам хора – млади и стари, и това не е случайно! Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си.

Това заяви президентът Румен Радев, минута след като излезе пред протестиращите заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

Радев помоли полицията да се отдръпне и да не го пази, за да отиде до събралите се демонстранти.

"От нас, от всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме, защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана" - заяви президентът.

"Но днес гневът се излива на площада - гневът от лъжите, от грабежа, от произвола, от рекета, гневът от всичко онова, което прокуди 2 милиона българи зад граница и днес притеснява всеки един от нас. Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни. Битката за справедлива, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България." - каза още Радев пред протестиращите.

"Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. „Не“ на страха, ще си върнем България! Мутри – вън!" - завърши той краткото си обръщение.

Снимка: Ирина Евгениева

Над 2000 демонстранти са се събрали пред президентството в момента, след като по-рано днес бяха задържани секретарят на Радев - Пламен Узунов, съветникът Илия Милушев, както и бизнесменът Пламен Бобоков. Това е трето задържане на Бобоков. През деня прокурори влязоха в президентството. 

Протестът тази вечер е многолик - има представители на редица парламентарни и извънпарламентарни партии, юристи, част от администрацията на президентството.

Сред демонстрантите са Велислав Величков и Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки", Христо Иванов и Радан Кънев от "Демократична България", Мая Манолова от "Изправи се.БГ", Корнелия Нинова, Калоян Паргов, Румен Гечев, Крум Зарков от БСП, сценаристите на "Вечерното шоу на Слави Трифонов", Костадин Костадинов от "Възраждане", Румен Петков от АБВ.

Към 19:00 ч. множеството се отправи към Министерски съвет, а към 19:20 ч. пое към Съдебната палата.

Снимка: Александра Маркарян

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

12

sawall

10.07 2020 в 11:03

ГЕРБ прекалиха с мутренските изцепки и май са поизпуснали Гешев да си разиграва коня, пък той, бидейки малко човече с малък мозък, се помисли за велик. Но все пак кадрите на БСП, които са лично отговорни за ситуацията да излизат и да протестират ми се вижда много лицемерно. Да не стане като предния път, дето Борисов подаде оставка и после Станишев и Орешарски се опитаха да ни пробутат Пеевски и катарзиса му. Тоя филм сме го гледали. Иначе конкретно протестите са си на място.

2100

11

гоуемио

10.07 2020 в 07:50

Московският пРезидент излезе с вдигнат юмрук-партизанският поздрав, а "демократите" неистово му се радваха?!?!?
Сохрани Господи!!!

706

10

order

10.07 2020 в 03:32

Значи и Хитлер си развяваше коня, но света (изток и запад) се обедини въпреки противоречията си и смачка гнидата Хитлер!!!!
И днес е жизнено необходимо да се обединят леви, десни и прогресивни сили и да смачкат новата напаст ГНИДАТА ОПГ ГЕРП и ИНСТРУМАНТА им, а и е нужно такова мнозинство за поправка на конституцията!!!!
А иначе НАРОДА казва: СВРАКАТА РИПА ОТ КОЛЕЦ НА КОЛЕЦ ПА СЕ НАДЕНЕ НА НЕКОЙ!!!!
Айде събуди се бре "ЮНАКО", виж Сърбия!!!!

3003

9

Krasimir Van Chenov

10.07 2020 в 02:40

Няма да напиша думите които ми идват след като прочетох четвъртото изречение, защото ще излезна невъзпитан. Ще направя обаче анализ на изречението: Недомислен, плиткоумен, елементарен популизъм. И защо да е невъзможно почтените хора да се обединят против мафията, та се е случило това чак след невероятни усилия от страна на мафията. Почтените хора отдавна са обединени против мафията. Сега към тях се присламчват такива екземпляри като Румен Гечев, Румен Петков, ръководството на БсП и други активисти на други мафии. "Не на страха" викал човекът. А когато трябваше да върне избора на Гешев за Главпрок и хората го съветваха да го върне с мотивите , че Гешшев няма необходимите личностни и професионални качества за този пост , смелият сега човек се скри зад процедурни хватки. И пълно мълчание за Доган - капо ди тути капи на мафията.

3943

8

OtSofia

10.07 2020 в 00:46

"Мутри, вън!"? Леле! Щели да си върнат държавата? Кои сте тия "ние"? Искате българската държава за вас - руската агентура, продавачите на националната ни сигурност, глупаците с нескрита суетна усмивка, че Русия ще падне по гръб, като ги види заобиколени от "поддръжници"? Спомних си как преди 30 години мултигрупските началници се биеха в гърдите под път и над път: "Да им вземем икономическата власт!" Каква загуба на време.

11300

7

yoghurt

09.07 2020 в 23:33

Ако Радев се дистанцира от БСП - става. Но, в случая, както динозавъра по-долу пише - хората, назначили мутрите, сега ще ми излизат да се борят срещу тях.

3246

6

динозавър

09.07 2020 в 23:14

"Мая Манолова от "Изправи се.БГ", Корнелия Нинова, Калоян Паргов, Румен Гечев, Крум Зарков от БСП, сценаристите на "Вечерното шоу на Слави Трифонов", Костадин Костадинов от "Възраждане", Румен Петков от АБВ." Все отбор борци срещу корупцията. Сестра Галева, пикаещият министър, на когото беше отказана виза, Костя Копейкин, закупил жилище с партийна субсидия, Гечев, който фалира България,... Целта е да се размие акцията на Христо Иванов, а бориците срещу мафията да станат лицата, назначили мафията. Да припомня, че групата на БСП гласува 100% за Гешев. Сега протестира, неясно срещу кого, но не е доволна, че някой влиза в президентството. Кой влиза? Не е ли вашият избраник?

3246

5

динозавър

09.07 2020 в 23:05

Радев открадна акцията на Христо Иванов. И се надява да поведе народа към путинова България. Може и да му се получи, народът не е много обван и умен.