Радев: Юридически Крим е украински, но практически е руски

OFFNews 22 ноември 2021 в 17:22 5513 8

Снимка Архив

Анексирането на Крим е в нарушение на международното право, но в момента полуостровът се контролира се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път.

Това се посочва в позиция на президента "във връзка с отправени въпроси от медии, свързани с интерпретации на неговите думи от предизборния дебат на 18 ноември, относно позицията му по въпроса за Крим".

Ето пълния текст на позицията на Радев:

"Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост.

Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

8

StinkingSonOf

23.11 2021 в 05:13

Въх! Голямо прозрение. Какво ли не правим за да измием на Никола от ГЕРБ педерастките глупости, които разпространи.

23293

7

Стефан

23.11 2021 в 04:14

Срещу нас да се присъедини несъществуваща държава? За която американците молят руснаците да осиновят? А европейците толкова повече? Че и срещу нас. Мда.

Май верно не знаеш за какво става дума:)
Барем три думи руски знаеш ли? А същото, с украинската граматика? А като не знаеш за какво става дума там - къде се буташ да имаш "мнение"?

11300

6

yoghurt

22.11 2021 в 22:06

Трябва да се признае, чаровно е, че не отстъпва от думата си. Уви, в момента само това ни липсва, срещу нас да се присъедини и Украйна, с която традиционно сме си в добри отношения...

14048

3

voododoll

22.11 2021 в 19:35

Тоя каиш се опитва във война ли да ни вкара?