Радев иска край на делото за канадското гражданство, защото Петков вече не е министър

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2021 в 22:31 2618 4

Президентът Румен Радев е поискал Конституционният съд да прекрати делото за гражданството на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, съобщи БНР.

В свое становище до съда държавният глава посочва, че назначеното от него първо служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада.

"Факт е, че въпросното „първо" служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада", казва държавният глава.

Той се позовава на практика на Конституционния съд, според която "последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето".

Радев мотивира виждането, че искането следва да бъде отклонено като недопустимо „поради отпадане предмета на делото.

"Към момента на издаването на указа кандидатът за министър Кирил Петков Петков е представил писмена декларация, че отговаря на изискванията на чл. 110 от Конституцията, включително, че няма друго гражданство освен българското", се казва още в становището на Румен Радев.

Той допълва, че като отговорен за спазването на Конституцията е положил необходимата грижа изискванията да бъдат спазени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

5

Bace7

07.10 2021 в 08:39

Не може да се игнорират подобни явни нарушения на Конституцията. Радев трябва да си понесе последствията, тъй както и ОПГ ГЕРБ трябва да бъде разследван, т.к. е създаден от немски фондации при при принципно нарушение на основния ни закон! За ДПС да не говорим, никакъв етнически мир не може да оправдае нарушаването на същия, това е етническа партия, чийто председател посочи като "майка родина" Турция.

2000

3

aaaaaa

07.10 2021 в 07:22

Не е министър, но какво е гражданството му и защо е попълнил фалшиви данни. Почтеността трябва да е на първо място за всички и навсякъде. :)

2000

1

Борисов

06.10 2021 в 23:04

Ти да видиш! Пустий аршин-все се мери с изгодната страна.