Радев: Еврозоната – да, но трябва да имаме много откровена оценка на риска

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2019 в 21:24 1682 0

България си е поставила за стратегическа цел пълноценна интеграция в европейските структури, което включва членство в Шенген и еврозоната. Слепият ентусиазъм обаче невинаги е полезен.

Това заяви пред български журналисти президентът Румен Радев по време на официалното си посещение в Португалия.

Радев посочи като пример споделения от министър-председателя Антонио да Коща опит на Португалия, "която след приемането на еврото е имала и период на икономически трудности" и призова България да се поучи и от проблемите, които са срещнали държавите, въвели еврото преди нас.

„Еврозоната – да, но трябва да имаме много задълбочена и откровена оценка на риска и много ясни предварителни мерки как да минимизираме потенциалните рискове пред българската икономика и българските граждани. Ако трябва да бързаме за нещо, това е увеличаване на административния капацитет и повишаване на доходите, както препоръча еврокомисарят Валдис Домбровскис. В противен случай знаете негативите от кого ще се изнесат – от българските граждани“, категоричен беше Румен Радев.

Според него Португалия може да бъде пример за държава, която отстоява своите интереси в еврозоната - страната предлага да има отделен бюджет за еврозоната, който да бъде от помощ на тези държави, които са по-изостанали в своето икономическо и социално развитие, така че да запазват и развиват своята конкурентоспособност.

През втория ден от посещението си в Португалия държавният глава се срещна с министър-председателя на Португалската република Антонио Коща.

Икономическото и социално сближаване в Европейския съюз няма алтернатива и България и Португалия ще продължат да работят за съхраняване на кохезионната политика като фактор за преодоляване на различията в Европа - това е общата позиция на Радев и Коща.

Президентът Радев е поставил въпроса за т.нар. пакет Мобилност 1 по време на всички свои срещи в Лисабон, стана ясно от думите му.

„Португалската страна напълно разбира какви негативни ефекти ще има този пакет върху страни, които са отдалечени от Централна Европа по чисто географски признак. Разбира се, ще гласуват според динамиката на процеса в комисиите в Европейския парламент, но напълно оценяват негативните последствия“, посочи държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови