Радев чества Гергьовден с Георге Иванов в Ново село

OFFNews 06 май 2018 в 08:24 3636 1

На военния мемориал в Ново село президентите на България Румен Радев и на Македония Георге Иванов ще отдадат почит на героите от 11-та Македонска дивизия и загиналите български войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Церемонията на военното гробище, възстановено по инициатива и със средства на фондация „ Българска памет“, ще събере на едно място представители на държавната власт, общественици и граждани от двете съседни страни.

В деня на храбростта и празник на българската армия, ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите воини от 11 Македонска дивизия, като в ритуала ще се включат свещеници от двете държави.

Военният мемориал в Ново село, където са погребани 71 български войници, е възстановен през 2006 година, на мястото на изоставено военно гробище, като в центъра е изграден общ паметник от камък с изсечен кръст за храброст и надпис „ Българио, за тебе те умряха“. Съвместното честване на 6 май е неоспорим пример за стремежа към добросъседски отношения между двата народа с обща история и европейска перспектива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!