Радев: България се превърна в център на енергийната политика на Балканите

OFFNews 29 април 2023 в 21:54 1200 3

Радев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Румен Радев

От територия, през която преминаваше руски газ, България се превърна в център на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа.

Това заяви президентът Румен Радев по време на Делфийския икономически форум, който се провежда в Гърция, цитиран от бТВ. 

"Ние завършихме интерконектора с Гърция и започнахме този със Сърбия, ще го завършим октомври месец тази година. Ние удвоихме капацитета на терминала в Ревитуса, увеличаваме този в Чирен. Организирахме дългосрочни търгове за газ. сключихме споразумение с Гърция за ползване на всички техни терминали. С Турция също – нещо, което нито една държава до момента не е успяла да постигне", заяви Радев.

Президентът подчерта, че София и Атина споделят стратегическо партньорство, което има важно значение за сигурността, стабилността и перспективите за развитие на региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

PaulPierce

30.04 2023 в 13:07

Тоест през нас минава газ във всякакви посоки, но ние газ почти не ползваме освен Лукойл и фалиралата топлофикация софия. Велик успех на другаря Радев

1042

2

danvan

30.04 2023 в 00:01

Ужасно го е страх фатмакът да не каже и една дума от която да стане ясно че вече нищо не зависи от руския газ.

345

1

Джендо Джедев

29.04 2023 в 22:52

Така е. Щото много политиканствате около енергетиката. А можеше да сме не център на енергийната политика, а енергиен център. Ама с тоя матрял - толкова!