Радев: България да получи дата за присъединяване към ОИСР в обозримо бъдеще

ОFFNews Последна промяна на 28 април 2018 в 16:41 2755 0

България трябва да получи точна дата за началото на преговорите за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и тази дата трябва да бъде в най-обозримо бъдеще.

Това заяви президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия. 

Държавният глава призова постигнатите резултати и извървеният път от страната ни да бъдат признати. „Въпреки, че не е член на ОИСР, България прилага нейните стандарти и работи за това, тези стандарти да се прилагат и в нашия регион“, подчерта Румен Радев.

От своя страна Гурия изрази готовността на ОИСР да подкрепи предприетите реформи и стъпките на страната ни за постигането на напредък, преди формалното започване на преговорите за присъединяване.

По думите на Румен Радев получаването на покана за започване на преговори за членство на България в ОИСР има регионално измерение и добавена стойност за цяла Югоизточна Европа и „ще даде силен сигнал за пътя, който трябва да се следва от останалите страни от нашия регион“. Президентът каза още, че България не само полага усилия за по-доброто сътрудничество между Съюза и ОИСР, но има и съществен принос за стабилизирането на чувствителния регион на Западните Балкани и за установяването на ценностите, принципите и практиките на ОИСР в Черноморския регион.

България е член на около 10 различни комитети и участва в 12 инструмента в рамките на ОИСР, отбелязаха и Румен Радев, и Анхел Гурия. Страната вече е в семейството на Организацията и връзките стават все по-тесни, посочи генералният секретар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови