Радан Кънев: Правителството в България не съществува, виждаме серия от провали

OFFNews 16 октомври 2020 в 19:32 5641 2

Ние виждаме една серия от управленски провали. Укрепено ли е правителството - не, то е несъществуващо. Правителството е несъществуващото - в този тежък момент, когато достигаме близо 1000 заразени на ден, ако говорим за здравния проблем. 

Протестът на хората е супер основателен, защото те виждат провала на властта в двете важни сфери - икономиката и здравето. 

Това заяви евродепутатът от ДСБ/ЕНП Радан Кънев пред бТВ. 

По думите му на 15 октомври е трябвало България да представи пред Европейската комисия проект за национален възстановителен план, което "ще определени икономическата съдба на поколения българи - това са парите за преодоляване на COVID кризата, но и парите за адаптация на Зелената сделка и парите, с които икономиката ни да компенсира минимум едно 10-годишно изоставане от европейските икономически политики". 

Преди да бъде представен пред Комисията, нали трябва да бъде представен пред обществото, пред бизнеса, синдикатите. Това е проект, който ще определи дали ние ще позволим да бъдем последни или ще си повярваме, че можем да бъдем богата държава, богато общество и че можем да имаме модерна икономика, добави той.

Според него няма дебат с европейските партньори, с политици и с частния финансов сектор.

"Публичните пари, парите на данъкоплатеца могат да стигнат да запушат дупки, но за да се получи този ефект на отпушване на икономиката, на следваща фаза на икономическо развитие, трябва за всяка евро европейски пари да има 10 евро от частния сектор. В момента Гърция и Румъния са една обиколка пред нас. Те имат готови планове - обсъдени и одобрени са пред обществата", каза още евродепутатът. 

Казан за ракия 

Кънев коментира и обиколките на премиера Бойко Борисов из страната така: През това време нашият премиер седи пред казана за ракия. Разбирам, че някакви пиари са му казали, че е оригинално, но докато седи пред казана за ракия на едно пънче, гръцкият премиер представя възстановителния си план пред колегите си в Харвард, защото той е доктор по икономика в Харвард. Там също има казани за ракия, всеки си избира къде да седи.

За повишения кредитен рейтинг на България от Moody's, с който Борисов се похвали преди дни във Фейсбук, Кънев обясни, че той служи за привличане на големите инвеститори, "а това, че те не са тук го знаем всички". Изпуснахме най-големият IT проект - този на Microsoft.

Резолюцията не е предателство, а диагноза 

"За да приемем тази пропаганда на властта, че обсъждането на съвсем реални проблеми и търсенето на съдействие от Европа, защото ние сме част от нея, търсенето на подкрепа и сътрудничество, може да изгони инвеститори. Трябва да повярваме, че големи инвеститори четат резолюции на Европейския парламент, а не четат реалните анализи на това, което се случва в страната. Това е все едно да кажеш, че докторът, който слага една диагноза, е виновен за болестта", коментира Кънев. 

Според него десетки хиляди хора протестират вече 100 дни и всичко това е описано в Резолюцията. Какъв е проблемът - хората идват в България и се сблъскват с нещо, което не могат да си представят. Това, че има съдебни решения, които не се изпълняват от администрацията, от властта. Това е ежедневие, пример всеки може да даде - филмът с "Осемте джуджета" е един от десетки примери", каза още той. 

По думите му не може да става дума за национално предателство относно текстовете за Истанбулската конвенция и ОМО-Илинден. "Разбирам колегите, които са на власт, че търсят защитни тези. Всеки вади нещо, от което може да извлече изгода, защото те имат изгода да не се говори за важните въпроси в Резолюцията - за опасната корупционна среда, пълно бездействие на управляващите за важни реформи в прокуратурата, трагичното състояние на медиите в България", добави той.  

"Винаги може да се намери бележка под линия за това, че България не е позволила регистрация на ОМО-Илинден", коментира евродепутатът.  

Това е решение на Съда в Страсбург. Тук проблемът е ясен, не е дали има македонско малцинство - няма такова и не може да има, защото се признава фактът, че имаме обща история със Северна Македония. Очевидно България се е провалила на три дела в Страсбург. Това чии проблем е - на евродепутатите ли, или на организацията на защитата на България?, попита риторично Кънев. Българският съд е преценил вярно фактите, а именно, че ОМО-Илинден е опасна, разработена от белградски и московски служби, за да скара Северна Македония и България", обясни той. 

ГЕРБ лъже своите европейски партньори 

Радан Кънев заяви също, че има дебат в ЕП, по време на който ЕНП констатира и признава, че България има проблем с правосъдието и корупция, до такава степен, че партията се раздели при гласуването - 30 депутати гласуваха критично или се въздържаха при гласуването. Българските представители поеха категорични ангажименти, че страната ни ще се съобрази с основни препоръки. Те са за контрол на главния прокурор, независимо разследване и прокурор.

"Излиза главният прокурор в любимата си роля на нещо като политик и казва, че всичко това са глупости, че трябва един човек да управлява тази система, за да може тя да продължава да работи като чадър за едни и бухалка за други и ГЕРБ и ДПС подкрепиха това негово становище, т.е. те много грубо лъжат своите европейски партньори", каза още евродепутатът от ДСБ/ЕНП. 

По думите му благодарение на тези големи изисквания в НПК в българския съд има между 95 и 97% осъдителни присъди. Всички доказателства не за политическа корупция се събират лесно, но много трудно се събират доказателства за политическа корупция, добави Кънев. 

"Прокуратурата няма право на законодателна инициатива, тя може да предложи да се произнасят присъди по жълтата преса на Пеевски", категоричен е Радан Кънев. Проблемът в прокуратурата е, че има един човек отгоре, поставен от мафията, който да посочва кой да се накаже и кой да се пощади", смята той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!