Радан Кънев поиска Бойко Рашков да се извини за 'бивши хора'

OFFNews 02 юни 2021 в 13:35 5570 0

Думите имат значение, особено в общество с тежки и неизлекувани рани от политическо насилие в миналото. Изразът "Бивши хора", дори използван неволно, е недопустим в България. Като човек, израсъл и възпитан в семейство на "бивши хора" по терминологията на комунистическата диктатура, очаквам Бойко Рашков да се извини за тези думи. 

Това написа на страницата си във фейсбук евродепутатът от Демократична България Радан Кънев. Министърът на МВР Рашков употреби "бивши хора" по адрес на ГЕРБ. Изразът обаче е употребяван от комунистическата власт по адрес на политическия, икономическия и духовния елит на България отпреди 1944 г., който е бил репресиран от същата тази власт. Изразът "бивши хора" идва от бившия СССР и НКВД, предшественик на КГБ. 

Смяната на ръководството на службите за сигурност беше неизбежна, най-малкото заради водевила с неплатените отпуски. Подкрепям позицията на моята политическа сила - "Демократична България", изразена от Христо Иванов, че по-разумно беше да се назначат временно изпълняващи ръководители, заявява още Радан Кънев. Изобщо не трябва да имаме съмнение за временния характер на това управление, обясни Кънев пред БНР. 

Според него действията на служебното правителство в икономическата сфера са навременни и уместни. Особено важна е намесата на МИ в Българска банка за развитие, която има много съществена роля за мерките за възстановяване от Ковид-кризата. 

Но същинска промяна - и в сферата на сигурност, и в правосъдието, и в социално-икономическата политика - е възможна само след избор на нов парламент, сформиране на реформаторско мнозинство и избор на редовно правителство. Временно управление не може да се справи с предизвикателствата, особено без парламент, убеден е Радан Кънев. 

Гаранцията за успешно реформаторско управление и възстановяване на гражданските и икономически свободи е силен резултат на "Демократична България" и слаб резултат на ГЕРБ, БСП и ДПС, подчертава Кънев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови