Радан Кънев: Мерките закъсняха. Здравните трябваше да вървят с икономически

OFFNews 14 декември 2020 в 08:54 3238 0

Радан Кънев

Мерките у нас са безкрайно закъснели и са едни от най-меките в сравнение в много държави в ЕС, коментира в предаването „Тази сутрин“ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

Според него здравните мерки е трябвало да се обвържат с икономическите, което не се е случило.

"Няма как да издържи иначе обществото. Малкият бизнес дава 3/4 от работните места, трябва да реализират оборот, за да живеят и плащат заплати. Няма ги тези мерки у нас. Навсякъде в ЕС е със заем и трябва да се преосмисли републиканският бюджет", посочи Кънев.

Според него този бюджет е писан преди „катастрофалната ситуация“ и не отчита нуждата от затваряне и още икономически мерки. Вместо това бюджетът предвижда заеми и рязко увеличени харчове, но харчове към държавната администрация“, смята евродепутатът.

По думите му именно закъснелите мерки са довели до голямата нова вълна на коронавируса.

Кънев цитира данни, свързани с общата смъртност у нас за последните пет години.

"Общата смъртност в България на седмична база, не само от COVID-19, e 100% над тази от миналата година. В края на ноември над 400 дневно повече от нормалното сме загубили. За два дни това са всички случаи на жертви за година от ПТП-та“, каза той, като уточни, че това са осреднени данни и се надява в новите показатели на НСИ да са други.

"Няма такива данни в Европа, никога не е имало от началото на Ковид", категоричен бе Кънев.

Кънев изрази и притеснение от начина на харчене на пари за коронавируса:

„Аз съм разтревожен как се харчат парите за COVID-19 в момента. Сложиха един текст в закона на обществените поръчки - за всичко, свързано с COVID-19, не важат обществените поръчки."

Според него е възможно зад спешността на коронавируса да се крият корупционни практики. Той обясни, че е общувал с медици, които са казали, че се правят покупки на двойна и тройна цена. Кънев поясни, че такива случаи се разследват и се надява да са единични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!