Радан Кънев: ГЕРБ водят Пеевски като булка, а ние приемаме

"Ако нашите лидери сметнат, че ще бъда по-полезен с активно участие в българската политика - това е един вариант", каза още евродепутатът

OFFNews 25 януари 2024 в 12:05 7377 5

Снимка Facebook/Радан Кънев

ГЕРБ водят Пеевски като булка, а ние приемаме, коментира пред БНТ евродепутатът Радан Кънев.

По думите му ситуацията е такава, че лидерите на ПП-ДБ приемат към това мнозинство да се добавя и санкционираният по глобалния закон за корупция депутат Делян Пеевски.

Изборът на Конституционни съдии на 50% правилен

Според евродепутата в 50% от избора на конституционни съдии е заложен "правилният еталон".

Според него единият избран конституционен съдия - Борислав Белазелков - отговаря като биография 100% на представите как трябва да изглежда един конституционен съдия. Другата кандидатура - на Десислава Атанасова - представлява според него лицето на недотам сръчния политически компромис. 

"Ако наемаме служители - имаме нужда от двама продавачи например - наемаме ли един, който краде, и един, който е честен?", попита той.

ПП-ДБ първи на евроизборите?

По повод евроизборите Кънев още веднъж призова за общо явяване на ПП и ДБ с цел първото място. По думите му коалицията трябва да се цели да изпрати най-много български представители в Европейския парламент. Той отчете като положително началото на разговорите толкова рано.

"Новината, че открито се говори за тази обща листа, че "Продължаваме промяната" предложиха официално такава обща листа за мен е много сериозен успех - не личен успех, а успех за цялата общност", допълни Радан Кънев.

Той отчете, че през последните четири години е дал добър пример за български евродепутат, но не иска вече да е сам там.

Кънев обаче каза, че подреждането на листата е решение на политическите органи на коалицията и това дали той е в нея и на кое място - не е толкова важно. Както OFFNews съобщи в края на миналата седмица, към момента в листата на ПП-ДБ Радан Кънев е чак на пето място. Пред него са Никола Минчев - водач, Боряна Мусева, Даниел Лорер и Деница Симеонова. Според социологическите проучвания, правени за парламентарни, а не за европейски избори, ПП-ДБ ще има четирима представители в ЕП. Вчера излезе и проучване на Европейския съвет за външна политика, според което в следващия европейски парламент ГЕРБ ще имат петима евродепутати, а евентуалната коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" - трима. Толкова представители ще има и "Възраждане". ДПС и БСП се очаква да изпратят по двама, а "Има такъв народ" и "Левицата" по един. Това означава, че има риск Кънев изобщо да не влезе в следващия ЕП.

"Ако нашите лидери сметнат, че ще бъда по-полезен с активно участие в българската политика - това е един вариант. Ако смятат, че ще бъда по-полезен, ако продължа работата си в ЕП, вече със сериозно участие на нови колеги - естествено, ще участвам на европейските избори."

Той добави, че единството е по-важно от личните амбиции, но въз основа на свършеното от него до момента той е сигурен, че ще се справи и с преференциална кампания, без значение от мястото му в листата.

По повод това проучване евродепутатът заяви, че е разочарован от резултата. По думите му се дават места на партии, които не могат да излъчат представители, защото не прескачат прага по българското законодателство - ИТН и "Левицата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

5

IvoIvo

26.01 2024 в 11:09

Всички искат НА Брюксел, споко :)

11982

4

leomesi

26.01 2024 в 11:00

Един голям цирк е цялата работа

2073

3

Johnny B Goode

25.01 2024 в 16:29

Радан не го мисля много, но съм се закахърил за друг настоящи евродепутат - "професионалният пушач" Андрей Слабаков. Той си прекара мандата на стъпалата пред европарламента, сга къде ли ще си търси ново място за пушене.
И Сашко Йорданов ми е мъка.... Край на хубавите дни за българската кюфтокрация.

318

2

Valioka

25.01 2024 в 14:46

Аз лично харесвам Радан. Но, лесно е да се говори от Брюксел за родната реалност. Не знам кога ще разбере дясното в БГ, че с лош матр'ял - толкова. Ако искаш нещичко да промениш, трябва да си много търпелив и гъвкав. Другият вариант е десните да вземат мнозинство, но на този етап, а и на следващия, такава вероятност не се вижда. Има още един много хубав вариант - Украйна да спечели войната, на за съжаления с този западен елит и това не се вижда... Но ако това се случи, всички копейки ще отидат на майната си...

135

1

Far Rider

25.01 2024 в 13:57

Тупан Кънев ще се размине с топличкото и добре платено местенце в Европарламента. Други точат зъби за там.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика