Радан Кънев: Десните партии трябва да намерят мястото си спрямо ГЕРБ

OFFNews Последна промяна на 22 март 2018 в 20:10 4895 1

Преди да се върви към ново обединение в дясно, всички партии там трябва да намерят своето място спрямо ГЕРБ.

Това заяви бившият лидер на ДСБ Радан Кънев пред БНТ по повод подготвяното обединение около ДСБ и "Да, България".

Той посочи, че дълго време много от организациите не са показвали какво е отношението им към ГЕРБ, а без това да се случи, няма как да има траен съюз.

"Българското дясно е в един постоянен кипеж, най-малкото по две линии - едната е да намери ясното си място спрямо ГЕРБ. ГЕРБ и лично Борисов доминират в политическото пейзаж в България 12 години, управляват почти непрекъснато последните 10 години и няма как да имаш неустановено отношение към това управление, а в нашето пространство твърде дълго беше неустановено това положение и твърде често имаше обединения, които нямат общо отношение към ключовия фактор на това управление", каза Кънев.

Според Радан Кънев разграничаването от ГЕРБ може да е здравата, принципна основа, върху която да стъпи новият проект. Той посочи, че в дясното пространство не може да бъде намерен човек, който не е работил с Борисов или не се е коалирал с ГЕРБ на национално или регионално ниво.

"Аз твърдя, че това е хубаво, защото е опит. Безотговорно е никога да не посегнеш към властта, но идва момент, когато не трябва да прекрачиш червената линия", каза той.

По този повод Радан Кънев обяви, че Петър Москов и Божидар Лукарски не са еволюирали по отношение на ГЕРБ, а само са сменили столовете си. 

По думите му трябва да се мисли и по въпроса дали в дясно ще се прави поредна коалиция от все по-голям брой партии, или ще се търси сериозна консолидация, която да прерасне в силна единна структура. 

В отговор на въпрос Радан Кънев подчерта, че няма да се кандидатира за лидер на готвената коалиция, тъй като според него лидерът трябва да е поне 10 години по-млад от него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо