Радан Кънев: 5 нагли лъжи, които се превръщат в ''истина'' по Гьобелс

Ангел Марковски 25 август 2022 в 12:11 16678 12

Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Радан Кънев

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев публикува в личния си профил коментар, в който описва лъжите в публичния дебат за руския газ, целящи да променят общественото мнение. Публикуваме ги под формата на текст с минимална редакция. 

Пет нагли лъжи, които доминират публичния дебат и се превръщат в “истини” по Гьобелс:

- България е прекратила договора с #Газпром

Истината: България изпълняваше договора си с Газпром и беше против енергийно ембарго срещу Русия (позиция, с която не съм съгласен). Газпром едностранно прекрати доставките за България и Полша, по-късно - намали или спря за други. Балтийските държави спряха вноса. И са още живи.

- Руският газ е евтин

Истината: Руският газ, дори по дългосрочен договор, поскъпна десеторно през 2021 г. Цените му са плътно вързани за международните борсови, т.е. той е скъп, но пък несигурен.

- Европа плаща газ в рубли

Истината: Няма никакви данни европейски държави да плащат в рубли. Позицията на ЕК е пределно ясна и многократно повтаряна. Естествено, има съмнения, че някои големи газови компании правят шмекерии, засега не са потвърдени. Германия, Италия, Гърция също имат проблеми с доставките.

- България е силно зависима от газови доставки

Истината: България, и слава Богу, е с много слабо зависима от газ икономика. Ток от газ не правим, минимална битова газификация. Индустрията расте с рекорден темп, защото на целия ЕС-пазар газът е скъп.

Остава "Топлофикация", където са нужни силни социални мерки, също и помощ за бизнеса.

- Няма друг газ освен руския (тази взе да поувяхва)

Истината: Вече всички признават, че газ има, но е скъп. Скъп е навсякъде. Това, че сме в парламентарна криза и институционален срив, е проблем на българската политика, причинен от свалянето на кабинета. Газпром няма да ни го реши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

12

Merc

26.08 2022 в 22:15

«Россия восемь лет воевала на Украине с Америкой и всё было у нас хорошо, если бы на помощь Америке неожиданно не пришли украинцы».

1220

8

хr4

25.08 2022 в 21:45

Всичко което е написал Кънев е абсолютна истина, а това което най-много бърка вгз на мурзилажа е, че твърденията му с малко усилие могат да се проверят(и да се види, че са истина)!

22548

7

dolivo

25.08 2022 в 17:32

акде троляга долу почна Гьобелсовите методи

- обидинпонличен адрес надяващи погнуса от автора
- повтаряне на 1 и съща опорка - бил евтин руския газ. Пълна глупост. Руската външна политика повиши цените. Русия и свирка да и напрайш, пак няма да ти пусне евтина газ.
- генерализми и просташки език

645

6

wakeup

25.08 2022 в 16:28

Точно така стоят нещата но на копейковите слуги това не им харесва затова бълват тъпите си опорки които плашат само безпросветната маса