Путин съобщи на Борисов, че руските учени разработват ваксина срещу коронавируса

OFFNews Последна промяна на 12 март 2020 в 21:56 16871 1

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщиха тази вечер от правителствената пресслужба.

Двамата са обсъдили разпространението на вируса COVID-19. Премиерът Борисов е отбелязал мерките, които държавата ни е предприела за справяне с коронавируса: "За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването."

Борисов е поставил също и въпроса за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус.

В хода на разговора е изтъкнато, че "руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу COVID-19".

По време на разговора е обсъдена и ситуацията в Сирия. Премиерът Бойко Борисов е подчертал, че на българо-турската граница има нулева нелегална миграция: „Продължаваме с цялата си воля да се борим за мир и добросъседство. Убеден съм, че само с дипломация могат да бъдат решени конфликтите.“

Той е изразил увереност, че разумът и диалогът ще надделеят, за да се спре хуманитарната криза.

Друг акцент на разговора е бил енергетиката. Министър-председателят е информирал руския президент за "напредъка по строителството на „Балкански поток“, който ще утвърди ключовата роля на България в транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред. До момента над 20 000 тръби се намират в строителните бази, а на пристанище „Бургас“ има доставени още над 6000 броя. Общо разнесените тръби по трасето са над 140 км, от които са заварени над 120 км."

„Заинтересовани сме от продължаване на сътрудничеството с Русия в областта на природния газ, при стриктното спазване на европейските правила, с цел гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и региона”, акцентира Борисов.

Премиерът е приветствал постигнатото споразумение между „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ за "намаляване с 40,3 % на цената на доставките на природен газ за България във връзка с решението на Европейската комисия."

В телефонния разговор президентът на Руската федерация Владимир Путин е поздравил премиера Бойко Борисов по повод националния празник на България – 3 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

1

Стефан

12.03 2020 в 22:38

Господи, боко пак спаси животът ми!
Точно бях излязъл на балкона, и с треперещи ръце вкарвах ново ножче за бръснене в пистолета, за да се застрелям право в пиара. Не успявах, влязох да пия един тютюн преди да продължа, и тука ТАКАВА новина!
Ще взема да се самоубия тихо с глава в стената на Министерския съвет, като предишния път.
 
X