Протоколите от машинния вот няма да се преписват на хартия

Специален код ще защитава гласуването с устройствата, обяви Росица Матева

Ивайла Сопотенска 23 юни 2021 в 09:18 2923 2

Снимка БТА

Росица Матева и Цветозар Томов

Машинното гласуване ще бъде защитено със специален код, който да гарантира съответствието с направената проверка от Държавна агенция "Електронно управление".

Това заяви Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК пред БНТ. 

Дори да има опити за манипулиране на отделни машини, няма как това да се случи с всички над 11 100 машини, беше категорична Матева. 

След като "Електронно управление" и институтите по стандартизация и метрология направят одит и установят съответствието на машините и софтуера, всяка машина ще бъде защитена със специален хеш код. Той ще бъде разпечатан сутринта на изборния ден и ще стои на видно място в секцията. Така всеки избирател ще може да го сравни с кода от бележката с вота, издадена от машината. Същият код ще бъде отразен и в протокола, разпечатан от машината след края на изборния ден. 

Протоколите, разпечатани от машините, няма да бъдат преписвани и така ще бъдат избегнати много грешки. Те имат място за поставяне на имената и подписите на членовете на СИК и ще бъдат прикачени към хартиения протокол, в който се отразява броя на гласувалите, колко са дописани към списъка и данни за бюлетините. При предаването на протоколите в общинските избирателни комисии ще бъдат сваляни и данните от двете флаш памети на машините. 

Във всяка секционна комисия с над 300 избиратели, където има поставена машина, ще бъдат осигурени и толкова бюлетини, колкото са избирателите по списък. Те обаче ще бъдат използвани само в случай на възникване на проблем с машината и след края на изборния ден отново машинният протокол ще бъде прикачен към хартиения.

Росица Матева обясни, че предстои в следващите дни на общинските избирателни комисии да бъдат предоставени общо 100 машини, с които да бъдат провеждани обучителни кампании за гласоподавателите. Те ще имат заредена демо версия на същата бюлетина, с която ще се гласува на изборите за народни представители на 11 юли, но без изписване на имената на партиите, за да се избегне агитация. Ще има и мобилно приложение, на което избирателите могат да разгледат и упражнят начина на гласуване. 

Матева обясни и, че вече са поръчани допълнителните 1 637 машини, чийто софтуер ще бъде конфигуриран по същия начин, както вече наличните машини, и ще бъде поддържан от "Сиела Норма". Компанията ще отговаря и за техническото обслужване на машините в чужбина, където ще има командировани служители на фирмата. Транспортът на машините до изборните секции ще се осъществи от Външно министерство по пътя на дипломатическото карго. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

невярващ

26.06 2021 в 09:35

Защо толкова упорито се отказва засичане на машинния протокол с разписките? При 9 човека в СИК проверката ще стане за 30 мин. Нали тяхната функция е да гарантират с подписа си верността на изборния резултат. Проверката е единствената гаранция за честен вот. Иначе оставят вота в ръцете на настройващите машините.

4022

1

Нека Специалният код да се въведе в деня на изборите
т.е. 11 Юли 2021 година непосредствено преди началото
на "Изборите".
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика