Протестът, ден 9: Писна ни! Децата на 90-те пораснаха, управлявани от мутри

OFFNews 17 юли 2020 в 18:49 13113 2

OFFNews предава на живо с репортаж снимки и видео поредния, девети ден от протеста.

Хората на площада отново са десетки хиляди. Прави впечатление разнообразието на протестиращите - млади хора, майки с деца, градска интелигенция, пенсионери, роми. Не липсват и познатите от предишните дни футболни агитки, които са пръснати на малки групички в множеството.

Акцентите от днес:

Велислав Величков от "Правосъдие за всеки", заяви, че ще настоява президентът да предложи конституционни промени, с които да се премахне длъжността главен прокурор.

Ген. Шивиков призова за блокада на парламента, докато правителството не подаде оставка.

Видеострийм от протеста:

22:22 часа

На площада вече няма протестиращи. Останали са само полицаите.

22:07 часа

Обявиха край на протеста за днес. Хората вече се разотиват.

21:45 часа

Генерал Шивиков призова за блокада на парламента, докато правителството не подаде оставка.

Проф. Велислав Минеков: Не искаме оставки на трите прасета. Искаме на целия свинарник.

Организаторите обявиха, че утре протестът ще е от 19 часа и призоваха всички да провесят плакати от терасите си, за да покажат на властта какво мислят за нея.

Тази стена между нас и Вас, г-н Борисов, прилича на селски плет с наредени тикви отгоре. Всеки ден ще сме тук и ще хапнем прекрасен тиквеник. Ние не мразим членовете на ГЕРБ, мразим начина, по който ни управлявате у ни крадете, казва Арман Бабикян.

21:23 часа

Говори Асена Стоименова, председателката на Съюза на фармацевтите, срещу която прокуратурата повдиган обвинение, защото изказа мнение, че страната ни не е подготвена за епидемията.
Сега имаме шанса да променим нещата. Нека да изметем с такава лекота, с каквато се мие мастилото, с което ми взеха отпечатъци за изразяване на мнение, казва тя.

След нея Велислав Величков призова всички гилдии - архитекти, инженери, фармацевти да пускат писма с искания за оставки на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Свободата не търпи каскет, казва Величков.

Величков, който е лидер на гражданската инициатива Правосъдие за всеки, заяви, че ще внесат предложения при президента за закриване на длъжността на главния прокурор.

Без главен прокурор, той не е нужен, компетентни прокурори има ВКС. Без политическа квота във ВСС. Половината са анонимници, които гласуват против правосъдието.

Изваждане на прокурорите от ВСС.

Да няма възможност прокурор да откаже да заведе дело. Това е отказ от правосъдие.

Закриване на специализираните съдилища, изброи исканията Величков.

Възможността президентът да внесе предложения за поправки в Конституцията, е едно от малкото му правомощия.

21:10 часа

Шествието наближава Ларгото. Протестиращите преминават по бул. "Цар Освободител" повече от 25 минути. Броят им е десетки хиляди. Още много хиляди ги очакват в Триъгълника на властта между Президентството, Министерски съвет и бившия партиен дом, сега сграда на Народното събрание.

20:35 часа

Шествието е пред Българската национална телевизия. Хиляди скандират оставка за генералния директор Емил Кошлуков.

20:00 часа

Точно в 20 часа протестът тръгна на обичайното си шествие по софийските улици. Организаторите обявиха, че посоката е Българската национална телевизия.

19:30 часа

Протестът отново е на две места. По-голямата група е пред Съдебната палата (виж стрийма по-горе), където говорят представителите на Правосъдие за всеки.

Пред фонтана на президентството също има много хора. Там говорят "Отровното трио" и тези, на които те дадат микрофона.

Стрийм от тази сцена на протеста, можете да гледате тук:

А пред Съдебната палата Георги Георгиев от БОЕЦ Разказва за ужаса във видинска болница довел до десетки заразени медици. Аз бях обвинен, че подавах сигнали за тревога.

Делото му е в съда. Наложена ми е мярка за неотклонение, криминална регистрация, разказва още Георгиев.

.

19:20 часа

Велислав Величков: Обединени сме от чувството си за свобода, от честа и достойнството, които не оставяме да бъдат потъпкани от каскети и от шапки.
Представете си каква сила сме, ако адвокатите, които винаги са на различно мнение, да се вдигнат заедно в защита на правосъдието. Десет адвокатски колегии се вдигнаха и поискаха оставката на тези, които го тъпчат начело с Иван Гешев.

Но сред тези колегии липсва Софийската адвокатска колегия, каза Величков и я призова още на първото си заседание да заеме позиция. Човек от ръководството й е съпруг на зам.-главен прокурор. Това ли е причината да не заема позиция, запита Величков.

Оставката на Бойко Борисов трябва да е негов личен акт, в който той не се съобразява с това дали Гешев ще го погне или не.

Сламените хора, които избират винаги се командват от един център и той е в Сараите. С това трябва да приключим.

Величков се обяви срещу политическата квота във ВСС и даде пример с представителя на Атака в него, който винаги гласува с прокурорската квота, а досега не се е намерил нито един човек, който да го познава като юрист и да го е виждал някъде извън заседанията.

Този път не трябва да се прибираме, лято е, трябва да издържим в името на националния интерес, призова адвокат Величков.

19:15 часа

Говори председателят на Пловдивската адвокатска колегия.  Той припомни, че Пловдивската колегия в поискала да не бъде избиран. Познавахме Гешев и начина, по който той водеше делата си с подземния свят - като техен съратник. Вместо да олицетворява закона, той олицетворява мафията.

Когато г-н Гешев си отиде, по един или друг начин, трябва да се повдигне въпросът за извършителите на охранителна дейност, които пак са мутри, но със съдействието на държавните органи.

19:05 часа

Говори адв. Росен Рашев, който цитира думите на италианския съдия Джовани Фалконе: Мафията има своето начало и своя край. Сега е времето да искаме края на мафията!

Разбрахме, че г-н Гешев отказва да подаде оставката, защото много успешно бори битовата престъпност. Може би трябва да отвори закон и да види, че това е в прерогативите на МВР. Прокуратурата нарушава принцип за невиновност с медийните си изяви, говори адв. Рашев.

Има законен ред Гешев да бъде освободен от Президента. Това може да стане, ако такова искане постъпи от Висшия съдебен съвет. Затова исканията ни трябва да са към ВСС и към министъра на правосъдието, който трябва да внесе такова предложение. Протестът трябва да се канализира към орган, който ще ни чуе.  Нашите искания трябва да бъдат отправени първо към министъра на правосъдието и второ към ВСС – да внесат искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, заяви адв. Рашев.

18:55 часа

Защитаваме интересите на обикновените хора, които прокуратурата ги смачква, а после съда ги оправдава, каза адв. Емил Георгиев и даде пример с обвинената председателка на съюза на фармацевтите Асена Стоименова. Тя изказа опасение, че не сме готови, нямаме маски и медикаменти, като се позова на СЗО. На нея и е повдигнато обвинение по член за фалшиви сигнали на тел 112. Обвинена е, като най долнопробен хулиган.  Съдът изрази много сериозни съмнение, че има престъпления. Тази жена е предадена на съд. Но това не е най-важното, а че и е направена криминална регистрация и е наложена пълна данъчна ревизия. Можете ли да си представите, че прокуратурата повдига обвинения за изказване на мнение!, говори Емил Георгиев.

Ще има дело, по което съда ще приеме, че няма престъпление. Най-вероятно тя ще води дело за обезщетение, но реално ще го платим всички ние. Няма да платят нито Сийка, нито Гешев, нито Франтишек. Глобата ще я платим всички ние.

Тук сме, защото смятаме, че прокуратурата не трябва да има властта да мачка човешки съдби, след като не е готова да разследва Пеевски и Доган.

След което трябва да обърнем внимание на членовете на ВСС, че допуснаха огромна грешка с избора на Гешев. Трябва да направим законен граждански натиск, за да освободят Гешев. С това ще имат шанса да покажат на обществото, че те са орган, който се занимава с правосъдие, а не орган, който трие правосъдието.

.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

17.07 2020 в 23:22

За мурите не знам - има си профилни специалисти, които следят за тях. А виж, че пораснаха между мучащи политичета, невменяеми министри на убръзуванииту, неграмотни учители, и тежко неадекватни родители - факт.

77927

1

El Commandante

17.07 2020 в 23:16

Емануилис, каква е тая обсесия с Мая бе, човек? Споменаваш я във всеки постинг почти.
Има няква лична игра тука...
 
X

Да помогнем на украинските деца!