Протест срещу хартиената бюлетина напълни площада пред парламента (обновена)

Президентът трябва да наложи вето, ако законопроектът мине през парламента, обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

Ружа Райчева, Йорданка Веселинова 18 ноември 2022 в 18:49 15375 29

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

Кирил Петков говори пред медиите. Сред протестиращите имаше множество депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Въпреки дъжда стотици граждани се събраха пред сградата на парламента, за да изразят недоволството си от промените в Изборния кодекс. Час след началото на протеста броят на демонстрантите продължаваше да расте. Малко по-късно шествието потегли към БНТ с идеята да пресрещне там Йордан Цонев от ДПС, който трябваше да участва в "Панорама". 

 OFFNews проследи протеста на живо. Първи пред протестиращите говориха съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков, бившият председател на парламента Никола Минчев и лидерът на "БОЕЦ" Георги Георгиев. 

Зад протеста, който беше обявен за 18:30 в петък застанаха "Продължаваме промяната", "Демократична България", сдружение "БОЕЦ" и новата партия "Спаси София". На площада сред протестиращите бяха и депутатите от "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), а бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков разговаря с протестиращи за промените в избирателния закон.

Президентът трябва да наложи вето, ако промените в Изборния кодекс минат през гласуване в пленарната зала, коментира на площада пред журналисти Кирил Петков.

"Според мен, ако мине през зала, вето е най-малкото, което се очаква от президента", заяви бившият премиер. "Ако не наложи вето, това отново ще е позиция, която ние не бихме подкрепили. Така че ветото би трябвало да се очаква, ако се стигне дотам", допълни Петков.

Според съпредседателя на ПП трябва да се премахнат няколко опорки. "Първата опорка на Борисов е, че едва ли не тези машини са някакви машини, за които той не знае. Това са машините на Борисов. Според мен българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро Борисов е избрал тези машини. Второто - не е нормално да казваш: "Ние сме и за хартиена бюлетина, и за машини", но да премахнеш Обществения съвет към ЦИК, да премахнеш всички други неща в средата на нощта", каза още Петков.

"Мафията вън", "Червени боклуци", "Заедно" и "Победа" са само част от лозунгите, които скандира множеството, част от текстовете са дублирани и на плакати.

"Ако в сряда се внесе в залата Изборния кодекс (ИК), ние ще сме там, за да се бием, а ако не се приеме искането ни да се оттегли предложението за промени и да се създаде комисия - ще напуснем", обяви пред граждани съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Предложението на ПП и ДБ е за оттегляне на сегашната редакция на ИК и създаване на временна парламентарна комисия, която в рамките на месец да приеме промени в него. "Разчитаме, че президентът Румен Радев ще се намеси в този процес", каза Атанасов.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов също държа реч, а малко след него и Иван Калчев - Глиги:

Шествието се отправя към сградата на БНТ. Снимка: Йорданка Веселинова/OFFNews

Малко преди 20.00 множеството се отправи към сградата на БНТ, където сред участници в "Панорама" трябваше да се яви зам.-председателят на ДПС и на Народното събрание Йордан Цонев. Шествието, в което се включиха и депутати от ПП и ДБ, потегли с възгласи: "Данчо, идваме" и "Мафията вън". След като протестът стигна на ул. "Сан Стефано", участниците в него блокираха всички изходи на обществената телевизия.

Множеството аплодира на влизане Христо Иванов и бившия министър на иновациите от ПП Даниел Лорер, които също участваха в изданието на "Панорама" тази вечер. След като водещият Бойко Василев обяви гостите, стана ясно, че в студиото липсва Цонев.

При тази новина се разнесоха аплодисменти пред телевизията, а хората отпред скандираха "Победа", "Мафията вън", "Никога повече ГЕРБ и ДПС", "Долу ДПС" и "Оставка на Кошлуков".

Йордан Цонев и Бойко Василев в "Панорама". Снимка: Стопкадър БНТ

"Отново телевизията е блокирана и ние не можем да защитим позицията на нашите гласоподаватели, които са ни изпратили в българския парламент" - така Йордан Цонев отговори на въпроса защо се включва в предаването от дома си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

915

26

8LCHQ997B0oOvWE

27.11 2022 в 10:12

освен професионални митингуващи живущи наоколо,присъстваха и украинките които не знаеха защо са там.Заплашили ги,че който не участва ще спрат помощите.

1015

25

веган касапин

25.11 2022 в 11:04

Страх тресе кочината. Този път обаче кочината е друга. Няма да могат да манипулират резултатите

22548

24

dolivo

20.11 2022 в 12:49

И Възраждане бяха привидно против хартиените бюлетини, щото електората им повече печели от правилна валидност на бюлетини

А който лае, че наркомани платени бил протеста, не е ходил там, ами повръща от дивана по омазан потник

Вън крадците на вотове от парламента! За да не се обърка някой добронамерен, това са Герб, Дпс, и носталгично, Бсп.

2070

22

НЕМА ТАКЪФ

19.11 2022 в 13:35

БЯХА , РЕВАХА , ПСУВАХА , ПЪРДЯХА и .... ЗА МАЛКО НЕ ГИ НА..бАХА !

-240

21

редовно четящ

19.11 2022 в 12:20

Троловете панически сипят ла@на! Значи пътят е правилен!
 
X

Подкастът на OFFNews