Протест #Данчеслез в центъра на София

OFFNews 26 ноември 2017 в 07:30 7521 3

Протест срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова организира днес организацията "Спаси София". Шествието ще се движи от Министерски съвет до Столична община, началото му е 13 часа. 630 души са потвърдили, че ще отидат, на страницата на събитието във фейсбук "#ДанчеСлез - Протест за цялостно творчество”. 

Едва ли някой обективен наблюдател на случващото се в София ще отрече системните проблеми с пропуските в качеството; с мръсния въздух; с хаотичните и презастроени квартали, в които няма улици, училища, детски градини и зелени площи; с изчезващото ни архитектурно наследство; с велоалеите, които не са нещо повече от отбиване на номера, и с губещият милиони пътници годишно градски транспорт. Време е онези, чиито заплати плащаме, да се захванат за работа и да ги заслужат, пишат организаторите от Спаси София. 

Те обещават да направят символичен подарък на кмета, който да помогне за решаване на проблемите на града.

Сдружение Велоеволюция подкрепя протеста, те искат да спре изграждането на велоалеи, докато не се гарантират качествени проекти със съвременни решения за велосипеден транспорт.  И още: повишаване на квалификацията или освобождаване на експертите допуснали недомислени велосипедни решения, създаване на механизъм за диалог с велоорганизации за обсъждане на велосипедни проекти в работен режим преди утвърждаването на проектите и реализацията им и ревизия на изградените до момента велоалеи и набелязване на мерки за поддръжка и корекции на опасни места. 

Противници на протеста във фейсбук: 

Презастрояване! Ми приберете се по селата за да няма нужда да се строи толкова. Вие не се побирате вече. Елате да видите нашата кметица-къщата ни е на две улици и нямаше улично осветление почти 2месеца.А снегорин минава зимата само по маршрута за Рилския манастир през селото,ама добре е че и това прави,за да могат хората да отидат да го посетят, пише Radostina Nikolova.  

Наистина ли вярвате, че София е непоносим град за живеене? Лично мнение - той става все по-добър, но изисква време. Новият начин на управление, за който говорите, е всички ние да участваме в развитието на Столицата. Не само като мнения, но и като отговорности и действия, е мнението на Малина Крумова. 

Изключително разочарование е, че към всичките проблемни теми, които посочвате като основания за организирането на такъв протест, които - макар и според мен да са силно преувеличени и неотговарящи на действителността - е добре да бъдат поставени на вниманието на общината от жителите на града като израз на граждански контрол върху дейността ѝ, сте добавили и опорната точка "разрушаване на културни паметници". И много жалко, тъй като най-вероятно това се отнася за премахнатия паметник "1300 години България", отвратително произведение на комунистическия режим, на който между другото столицата дължи голяма част от онзи облик, срещу който вие иначе негодувате. Според мен има две обяснения за тази ваша позиция по тази тема: или смятате, че този уродлив паметник трябваше да остане в парка пред НДК на мястото, отредено за почит към загиналите за България войници, или просто сте решили да изредите каквото ви дойде наум от случващото се в града през последните години, ей така, за да има повече поводи за оплаквания. Което и от двете да ви е мотивирало, прави много лошо впечатление надявам се не само на мен, а и на другите хора с антикомунистически и патриотични настроения в София, твърди Deyan Piralkov. 

Не ми харесва, че тази работа с този протест изглежда като пусната муха от противниковия лагер. Никак не понасям да ме манипулират.
От друга страна, на мен София все повече ми харесва! Нима очаквате всички проблеми да изчезнат за няколко години?! Въпреки, че е управляващ града, не само кметът е отговорен за случващото се.
През последните две десетилетия прекалено много пъти сме се подвеждали по очаквания всичко да се оправи бързо и да бъде идеално.
Предпочитам да имаме добър мениджър и резултатите все повече и по-устойчиво да се подобряват, изразява позицията си Daniela Belenska. 

На тея сбирки единственото което аз имам да кажа е че детектора на лъжата ако вместо събира прах почне да се ползва по предназначение може и да се оправим. Само и единствено само тогава! Иначе..... Който както иска да го приема това и без тва не ми обръщат много много внимание. В крайна сметка то май вие се събирате САМО за да се надлъгвате а не поради други причини. Успех ви пожелавам, пише 
Valentin Gruev. 

Подкрепящи протеста във фейсбук: 

Хайде да Ви видим сега оправданията,че "сте на работа" и е "студено"- неделя, 13 ч,протест # Данче слез ,15 градуса.Теми:Билети за градски транспорт,инфраструктора,вода.....и още, зове Нина Гергова, прочула се на контрапротестите срещу Орешарски. 

София тротоари няма! ФънДУПКОва ЗАСРАМИ СЕ!!!, зове Atanas Shumkov. 

вън!дъкова!, е краткият пост на Violeta Voeva. 

Какво се хванахте за Данчето-промития мозък! Все едно не знаете, че тя е кукла на конци! Ако не тя, някой друг промит ще дойде.. И пак ще е същото..., смята Ina Smile. 

И в Пловдив трябва да кажем: Ваньо, слез!, включва се Despina Angelova. 

Данче! Като слизаш вземи и Тиквата и ходете на майната си!, иска сдружение Изпълнение. 

Аз призовавам всеки български гражданин в София, който има възможност и има позиция по тези въпроси да дойде в 13 часа на бул. „Дондуков" и заедно да защитим правата си за жизнено пространство, да се харчат парите публично, да не се правят ремонти на ремонтите!, призова Борис Цветков, общински съветник от БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9009

1

Живко Куманов

26.11 2017 в 10:29

Много ми е интересно от кое село се пръкна спасителя на София , че не мога да го локализирам по диалекта.Разбира се , че има и грешки при изпълнението многото обекти , но те се дължат предимно на ниската квалификация от страна на съселяните на спасителя .Между другото , от какво ли се изхранва спасителя , какво образование има , къде е работил и т.н.