Променят Закона за наркотиците заради инвестиция от 50 млн. и 3000 работни места

Николаос Цитиридис 01 декември 2017 в 11:59 9227 0

Снимка sxc.hu

Единодушно днес депутатите в парламента приеха промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества. На първо четене народните избраници промениха правилата за употребата на наркотични вещества в индустрията.

Мотивите на вносителите от ГЕРБ и Обединени патриоти са, че с предложения законопроект се създава законова делегация чрез подзаконов акт химически смеси за промишлеността да могат да бъдат използвани, когато наркотичното вещество не надвишава определено количество и не може да бъде използвано директно и извлечено с лесно достъпни или икономически изгодни средства.

Конкретен пример за подобна индустриална полза от наркотично вещество е производството на полимерни изделия за промишлеността. За тях се ползват химически смеси, които в малък процент съдържат веществата 1,4 Бутанидол и/или Гама-бутиролактон (GBL). Получен краен продукт от ползването на тези вещества е полиуретан, който служи за направата на уплътненията, наречени громети.

Една от причините за промените в Закона, който преседява близо година в Народното събрание, е стартиращата скоро дейност на предприятие за кабелно оборудване за автомобили.

То ще създаде 3150 работни места в Плевенско, а инвестицията е за 45,5 млн. лева.

Планирана е и друга подобна инвестиция от чуждестранен инвеститор на стойност от 100 млн. лева. Обещанието е за 2000 работни места.

"Без възможността за влагането на гореспоменатите химически смеси в производствения процес съществува реална възможност проектите на инвеститорите да бъдат пренасочени в друга държава от ЕС, в която използването им не е забранено", пишат вносителите в мотивите си.

До разгорещен дебат в зала не се стигна. Позиция изразиха вносителите и опозицията от БСП. Социалистите посочиха опасенията си от това, че става въпрос за молекула, която представлява мощен синтетичен наркотик. Все пак всички се обединиха около тезата, че между 1-во и 2-ро четене трябва да се направят промени, тъй като сега предложенията не са достатъчно прецизирани.

Според БСП най-важно е да се създаде законова уредба и специална наредба, която трябва да уреди както вноса, така и транспорта на производството. "Строг контрол", каза по темата "червеният" депутат Стефан Бурджев.

За мнение по темата потърсихме Димитър Карагегов - програмен мениджър на Българското либертарианско общество и основен идеолог на движението за легализация на наркотиците Liberty 420.

"Това е стъпка напред поне за индустрията. Не решава сериозните проблеми на материята и какъв ще е курсът на властта към наркотиците. Това е решение в името на частния интерес, но е време Националният съвет по наркотични вещества да започне да мисли и за обществения", каза Карагегов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови