Променят Закона за горите заради "Витоша ски"

OFFNews 22 декември 2011 в 18:31 1793 0

Държавата се съгласи с искането на "Витоша ски" да промени Закона за горите, заради който тази година не бяха отворени пистите на Витоша.

Поправките вече са публикувани за съгласуване на портала за обществени консултации към Министерския съвет, което обаче предизвика огромно недоволство от страна на природозащитниците. Конфликтните поправки се отнасят до изграждането на стълбове и влекове, за които вече няма да се изисква промяна на предназначението на горските терени. Според еколозите това означава, че застрояването на горските територии ще става по-бързо и ще е по-евтино за инвеститорите, което ще се отрази негативно на природните паркове.

Решението за промяна на Закона за горите беше взето след среща на "Витоша ски" АД с ръководството на Изпълнителната агенция по горите вчера. Проблемът с пистите на Витоша възникна в началото на декември, когато фирмата заяви, че няма да пусне нито един от лифтовете на планината над София. Причината за крайното решение беше "обективната невъзможност зоната да работи законово", с което от "Витоша ски" бяха категорични, че промените в Закона за горите от пролетта напълно блокират перспективите за развитие на туристическа и ски зона "Алеко".

Най-голяма спънка за фирмата - по думите на ръководството й - беше, че не може да изпълни задължението си да почисти и обезопаси просеките на лифтовете за предстоящия сезон, защото няма сервитутно право върху тези терени, каквото изискване беше въведено с въпросния закон. Ако измененията бъдат съгласувани до 30 декември, право на строеж за лифтове и влекове, както и за нови ски-писти в горите, ще може да се отстъпва от държавата, без да се иска промяна на предназначението на територията.

Въпреки очакваните промени в полза на "Витоша ски", сезонът на Витоша все още е под въпрос. "Имахме срещи с Министерството на земеделието и ще се извършат промени в Закона за горите, които ще ни позволят да работим нормално", заяви пред OFFNews председателят на управителния съвет на "Витоша ски" Георги Бобев.

"Виждате обаче, че в момента няма ски сезон на Витоша - не работят съоръженията. Но веднага, щом се промени законът, ние, надявам се, ще имаме техническа готовност да успеем да ги приведем в състояние за експлоатация и да ги пуснем", допълни Бобев.

Въпреки липсата на официални писти на Витоша, привърженици на зимните спортове се уговориха през социалната мрежа Фейсбук все пак да открият сезона на 26 декември. Според тях това дори не е толкова лошо, защото "за първи път няма да работят лифтовете и няма да трябва да се купуват карти".

"Ще се качим да загреем с лежерно спускане - кой със ски, кой със сноуборд, кой с шейна, с кънки или на кълбо", гласи изявлението на ентусиастите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови