Промени в Конституцията: парламентарните партии имат две седмици да представят идеите и проектите си

OFFNews 10 ноември 2022 в 20:11 1524 0

Снимка БГНЕС

След две седмици парламентарно представените партии ще представят в писмен вид идеите и проектите си за промени в Конституцията. Това реши на първото си заседание Комисията по конституционни въпроси.

“Комисията трябва да работи при равнопоставеност и паритет, като се зачитат силата на аргументите, а не аргументите на силата, като се привличат всички заинтересовани страни, за да се стигне до припокриващ се консенсус и воля за иницииране на конкретни конституционни промени”, заяви очакванията си за работата на комисията нейният председател доц. Атанас Славов от “Демократична България”.

“Целта на тази комисии не е да бъде деловодство на проекти за конституционни промени, а място за изработване на консенсус”, заяви председателят на парламентарната група на ДБ и член на комисията Христо Иванов. По думите му, комисията е правилното място за постигане на съгласие в публичен, структуриран формат с други институции и участници. “Да излезем от момента “вие ще подкрепите ли нашия проект”, а да постигнем общо съгласие, това може би ще облекчи дълбоките разделителни линии”, каза Иванов.

Пред комисията по заключенията на Венецианската комисия относно законодателните промени за търсене на отговорност от главния прокурор говориха правосъдният министър Крум Зарков и заместничката му Юлия Ковачева.

Според Зарков, въпросът за главния прокурор не се решава, защото депутатите, умишлено или не, говорят за различни неща. “Венецианската комисия конкретно казва, че въпросът за отчетността на прокуратурата е далеч отвъд наказателното преследване на главния прокурор”. И напомни, че внесените от ДБ и готвените от служебния кабинет закони решават част от тези въпроси, без да се правят конституционни промени.

“Очевидно трябва да се мисли и за дисциплинарна отговорност на главния прокурор, когато тя не е съдебна”, каза Атанас Славов. А Надежда Йорданова от ДБ подчерта, че “отговорността на главния прокурор е въпрос на държавността у нас”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови