Прокуратурата: САЩ санкционират зловредното руско влияние, срещу което се бори Гешев

Реакциите след санкциите: От не ми пука до дайте да изкореним корупцията

OFFNews 10 февруари 2023 в 18:54 4815 3

реакции

Снимка Архив

Корупция

Малко след като излязоха двата списъка - на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, което наложи санкции по Глобалния закон "Магнитски" на Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов за "тяхното широко участие в корупционна дейност в България", и на Великобритания по Глобалния антикорупционен санкционен режим на Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, последва вълна от реакции.

Засегнатите влязоха в обяснителен режим и се опитаха да внушат, че не им пука от санкциите, а политиците се възползваха от ситуацията, за да покажат, че са загрижени за изкореняването на корупцията у нас. 

Владислав Горанов заявява пред "24 часа", че съжалява за позицията на американското правителство, но не е запознат с мотивите. Горанов казва и че остава с "ясни евроатлантически убеждения" и ще продължи да работи в тази посока.

"Понятие си нямам как и защо съм попаднал в този списък. Може да е и друг Иван Генов, да е съвпадение на имената", обясни бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" и ексдепутат от БСП на новината, че е в новата серия санкционирани по закона "Магнитски". Той допусна възможността да е попаднал там заради "Уестигхауз", но допълни, че са били в много добри отношения, имал и снимка с представителя им за Европа по време на модернизацията на V и VI блок на централата, в която американската компания участва. "За мен е абсурдно, не знам по каква схема съм се появил, а и честно казано - не ме интересува", заяви той.

Румен Овчаров обяви, че ще коментира, след като се запознае с официалния документ. "Разбрах от медиите, никой не ме е информирал", заяви той. 

Шефът на "Русофили" Николай Малинов каза, че научил в студиото на бТВ за попадането си под санкции. "Поласкан съм. Щом срещу мен лае Министерството на финансите на САЩ, съм поласкан. Вървя в правилната посока", коментира с усмивка той.

Санкциите срещу петимата български граждани идват седмица след като на посещение в САЩ беше главният прокурор Иван Гешев, съобщиха от държавното обвинение. "Прави впечатление, че санкциите спрямо четирима от тях са свързани с т.нар. "зловредно руско влияние" у нас, което беше сред основните теми на разговор на Гешев с конгресмени във Вашингтон", се казва още в съобщението.

Президентът Румен Радев обяви чрез пресцентъра си, че високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани. И призовава българските институции и политици за реален и неотклонен ангажимент към борбата с корупцията и утвърждаване на върховенството на правото. "Нашето общество очаква следващото Народно събрание да се ангажира с антикорупционното законодателство, предложено от служебното правителство", изтъкна той.

Служебното правителство държи на върховенството на закона и борбата с корупцията в България и отчита готовността за подкрепа в тази посока от партньорските държави САЩ и Великобритания, обявиха от МС.

Оповестената нова информация по глобалния закон „Магнитски“ и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на съдебната власт. Както предходното служебно правителство, така и настоящото е сериозно ангажирано с темата за съдебната реформа и борбата с корупцията в България и работата в тази посока ще продължи, съобразно правомощията, с които разполага изпълнителната власт.

Служебният кабинет ще внесе отново в Народното събрание законопроектите, свързани с реформата в съдебната система, които не бяха приети от 48-ото народно събрание.

ГЕРБ излезе с лаконично съобщение, в което се казва: ГЕРБ държи на върховенството на закона и борбата с корупцията в България. Оповестената нова информация по глобалния закон „Магнитски" и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на независимата съдебната власт. ГЕРБ винаги е заявявала категорична позиция за съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Доказателство за това са гласуванията по внесените предложения за реформа в съдебната система, които народните представители от ПГ на ГЕРБ подкрепи в 48-ото Народно събрание.

Бившият премиер Кирил Петков написа във фейсбук: Бившият финансов министър от два кабинета на Борисов Владислав Горанов се нареди в "престижния" списък на санкционираните по закона "Магнитски", заедно с бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, члена на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов, бившия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и лидера на партия "Възраждане на отечеството". Част от тях вече са обект на разследвания и съдебни дела.

Единственият въпрос, който продължава да не намира отговор, е защо българската прокуратура не разследва дългогодишния ковчежник на ГЕРБ Владислав Горанов, срещу когото има редица сигнали за корупционни престъпления.

Корупционната връзка между Божков, Горанов и Борисов беше главната причина за техните арести миналата година.
Защо главният прокурор Гешев за тези месеци не видя нищо от това, което установи американското финансово министерство?

Бившият депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев каза, че Иван Гешев в човекът, който не разследва твърденията на Васил Божков за това, че Владислав Горанов е бил преносител на суми за Бойко Борисов. "След като той не ги разследва, Владислав Горанов е в момента в списъка "Магнитски" за корупционни практики", коментира той и определи случващото се като "международно унижение". "В миналия парламент наричахме ГЕРБ, ДПС и БСП хартиената коалиция. От днес те вече имат ново име - коалиция "Магнитски", посочи още Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

3

Valioka

10.02 2023 в 21:56

А, всичко е ОК... Очаквам гербаджийте да влязат в обяснителен режим както техните лидери и да се опитат да обезличат случващото се. Не разбирате ли бе, мишоци, че няма къде да се криете вечно...

2073

2

Johnny B Goode

10.02 2023 в 19:49

Какъв "евроатлантизъм" бълнува Владко?
Хората му казват, че е обикновено корумпе. Това че е наг@зен на запад вместо на изток както останалите няма особено значение.

22548

1

dolivo

10.02 2023 в 19:30

Срамота, а ние спим в парализа и торпор
 
X

Да помогнем на украинските деца!