Прокуратурата поиска имунитета на Елена Йончева като евродепутат

OFFNews 25 ноември 2019 в 19:58 6066 1

Снимка Архив

Българската прокуратура поиска имунитета на Елена Йончева като евродепутат, съобщи в началото на заседанието в Страсбург председателят на Европарламента Давид Сасоли. 

Той е разпоредил искането да бъде изпратено в комисията по "Правосъдие и правни въпроси". 

Още през юли главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ще бъде поискан имунитетът на Елена Йончева и като евродепутат.

Обвинението, което прокуратурата у нас повдигна на Елена Йончева в началото на годината, е за пране на пари "в особено големи размери". 

Като депутат в Народното събрание от БСП Йончева се отказа доброволно от имунитета си, след искане на главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с разследвана за пране на пари. През ноември миналата година Цацаров поиска имунитетите на Йончева и още петима депутати - Георги Михайлов (БСП), Борис Кърчев (ГЕРБ), Веселин Марешки ("Воля"), Кръстина Таскова ("Воля") и Пламен Христов ("Воля").

"Надявам се делото срещу мен бързо да влезе в съда, за да се види на каква схема за сплашване и репресии е подложен един депутат", каза тогава Йончева. 

По думите й обвинението за пране на пари е абсурдно. "Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Призовах както от трибуната на Народното събрание, така и през медиите. Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ", коментира тя. Според Йончева разследването срещу нея е класическа схема за сплашване. 

Елена Йончева е вторият български евродепутат, за който се иска снемане на имунитет. Първият беше Сергей Станишев във връзка с изчезнали секретни доклади, докато е бил премиер. Впоследствие той беше оправдан по това обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови