Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов (обновена)

OFFNews 30 май 2023 в 19:44 12897 24

Снимка

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе искане до Народното събрание за "даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Б.Б. - бивш министър–председател и депутат в 49-то Народно събрание".

Съобщението е публикувано в сайта на прокуратурата.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс от народния представител (пране на пари).

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, пишат от държавното обвинение. 

Искането идва, след като главният прокурор Иван Гешев направи скандалното си изявление, в което няколко пъти спомена "лицето Бойко Методиев Борисов" и обеща да "измете политическия боклук". Тогава главният прокурор разказа, че е бил поканен да си подаде оставката, в противен случай "някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава". Посланието завършвало с думите "Don't worry! Be Happy".

Гешев разказа, че е получил съобщение от колега прокурор, който му написал: "Здравей, Иване. Не знам дали знаеш, че Сарафов е казал на еди-кой си (...) и той ми каза, че трябва да прекратя "Барселонагейт" до петък (миналия петък)".

Самият Сарафов обяви в неделя, че Гешев държи на ръчно управление двете дела, свързани с Бойко Борисов - "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт". Спира едното и възобновява другото в зависимост от необходимостта да "танцува" с политиците.

"Така той (Гешев) си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква той от тях. Така че доста наивно е да се мисли, че аз имам някакво касателство по този казус. Той добре е овладял този танц и го танцува откакто е главен прокурор, а може би и преди това", изтъкна Сарафов и допълни, че делата се използват за политически шантаж.

Отговорът от Борисов не закъсня и докато все още течеше изявлението, от кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ каза следното:

"Вече колко години го мъкнат (разследването на къщата в Барселона). Или да го прекратяват, или да го повдигат. Аз къща в Барселона нямам, какво да ви кажа? Махането на Гешев става от Висшия съдебен съвет и какви процеси са текли там, кой се е обаждал, аз на никого не съм се обаждал, с никого не съм разговарял, на никого указания не съм дал. Единственият ми разговор с него (с Гешев) беше да му изкажа пълно съчувствие в първите минути, дето се вика, като разбрах за атентата", обясни тогава Борисов.

Няколко дни по-късно лидерът на ГЕРБ заяви, че не се страхува от Гешев с думите, че толкова години е бил главен секретар, "ако така се страхувам лесно... Аз съм само на първия ред депутат и пак Бойко, Бойко, Бойко. Е, стига!"

На обвинението от страна на Гешев, че е получил послание от Борисов да си подаде оставката и да стане посланик в Израел или Турция, Борисов отговори, че не е в позиция да предлага посланически постове, които се одобряват и подписват от президента Радев.

"То няма как да стане!", категоричен беше той.

В събота - 27 май, стана ясно, че другото скандално делото - за снимките от 2020 г. с кюлчета злато и пачки с 500-еврови банкноти, за които се твърди, че са направени от резиденцията на тогавашния премиер Бойко Борисов в Бояна, е прекратено, а ден по-рано депутатите приеха промените в НПК, с които се въвежда и механизъм за разследване на главния прокурор.

Градският прокурор на София Илиана Кирилова съобщи, че делото "Чекмеджегейт" е прекратено на 10 май, а проблемът бил, че от юридическа гледа точка няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи.

На 29 май прокуратурата реши да прекрати прекратяването на производството

Мотивът: при извършен служебен контрол е констатирано, че наказателното производство е прекратено, без да са изчерпани всички доказателствени източници, което е довело до неизясняване на въпроси от предмета на доказване.

Досъдебното производство е върнато на СГП с конкретни указания за попълване на доказателствата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

24

yoghurt

31.05 2023 в 11:09

Точно, жертва на идеалите си сте.

Животът е по-голям от нашите идеали за него. За това какво ни се струва на нас справедливо.

Модерната политиката е масонско творение, което се изразява тъкмо с "по-малкото зло" . Как искате да има идеали в нея не ми е ясно, тъкмо това имам пред вид. Светско творение. Неслучайно "разочарованието в избраника" вече се превръща в архетип на колективното съзнание. То е неминуемо участ на всеки, даващ вярата си на политиката.

С други думи - по-кротко. Недейте с религиозни критерии, които са по-уместни за Църквата, да мерите човешки творения като политиката. Или приемате законите на света - законите на джунглата своеобразно - или започвате да се борите със света, борба която стига до борба с тялото ви, с помислите ви, с потребностите му. С отричането на света, защото не ни е по вкуса.

Това исках да кажа, а параван на това прозрение може да бъде от политиката до зеленчуковата градина на някоя баба (ако все още ги има у нас...)

-295

23

Vitorio

31.05 2023 в 09:05

Може ли да ви представя един бинарен избор в стилът на Асен, в който сте длъжен да изберете, по кой закон Борисов трябва да бъде подведен под отговорност? По "Магнитски" или по българският?! Защо да не смени киселото мляко с просто югурт, щом сме тръгнали по реда на феодалната интеграция и обезличаването от суверенитет и национална съвест?!
Как може човек да продължи да живее с компромис като лицето Б.М.Б мисля че вие се намирате в конгнетивен дисонанс, по пътя на по малкото зло човек губи съвестта си, а тя "приложението" от Бог което дава ежедневният самостоятелен съд без който човек не може да функционира в едно общество, тогава става един не търпелив психопат, пред който няма закони, и целта оправдава средствата, като при Асен, който говореше ултимативно и безумно, както предполагам на никой нормален министър не може да му мине през ума, видяхтели Божанков как се потресе, като чу че ще се газят закони, ще и ще се правят своеволия...
П.П Имат нулева правна култура, поведението им е..

11300

22

yoghurt

31.05 2023 в 08:25

С други думи, казвам че емоцията замъглява обективната преценка.

Например, като кажете ДС и очевидно сте trigger-ван. Подстрекаван към силна емоция.

Всички до 89 са ДС, начело с Костов. И това е извество, как ще преподава в Москва иначе?

Не е ли очевидно, че човек трябва да може да работи с мотивацията на околните, за да има шанс въобще да постигне петънце от целите си? А как се постигат целите в политиката? Не с идеализъм - така се постигат в църквата. В политиката, като имаш някакви 24%та а имаш амбициите да прекроиш системата - как се преодолява този когн. дисонанс?

Подоляк доколкото си спомням благодари не на Корни, както и не Корни първа отиде в Украйна. Но изглежда не фактите са съществени, ами вашата омраза търси начин да избие. И ако избивайки през дадени политици ви помага, за мен е ок да го правите. Но без претенция за обективност.

11300

21

yoghurt

31.05 2023 в 08:17

Не бих казал, че е срам за България ; ) . Но начинът ви на разсъждение е очевидно белязан от времето в което сте израснали.

Силно емоционално натоварен сте спрямо политиците. Изглежда те са кукли за вашето съзнание, носители на смисъл за него. То живее през техните образи, които сте създал, и които преживявате. В тяхно лице то вижда почин да се развие, но този почин е скрит от вас - вие сериозно вярвате, че оценката ви е обективна. Че политиците в реалността са еднакви с образите, които вашето съзнание им придава. А не просто олицетворение на вашите нереализирани докрай, но най-човешки емоции на надежда, доверие но и завист.

Говорейки си с вас, ще се радвам ако гледната ми точка се отрази по някакъв начин във вас, като личност. Казвам ви го от своят опит, не злонамерено. Не политиците са ви проблемът, те са очевидно вашият параван, зад който съзнанието ви води живота си.

Няма лошо, просто бъдете съзнателен че го правите.



-295

20

Vitorio

31.05 2023 в 02:59

Агент Буда е ДС, тате Петко е ДС, Рашков е комунистически следовател, ако знаете за "С"танковата касета?
За какво говорим тука, орденоносецът от Банкя ли ще ни направи европейци, или Кирил и Асен които са тралала и ала бала, безидейници!
Кирил е станал милионер по времето на Боко... а аз обеднях с 300% процента!
Сега очевадно го перат и къпят, както се разбра от записа, това, че Асен иска да му прави теляшки номерца с палеца, говори колко безумно и тъпо би било това управление с подлости и педерастки номера зад гърба, вие смятате ли че това може да проработи?!
Не Кирил а Корни завъртя и осъществи схемите с реекспорта на оръжието за Украйна, ама я е срам да си признае! Кирил няма капацитет да свърши нищо, просто неловки нервни усмивки и номерца, много жалка история, патологична, той е срам за България, реално той е Бай Ганьо с мускалите ПроВиотик, поне си мисля, че така би го видял Алеко, млад и тако и вако и пощипва момите, и либерал и консерва, но най вече келепирец да има за Кире!

11300

19

yoghurt

31.05 2023 в 02:45

Това са грешно подредени приоритети. Първо трябва да има база, върху която да се гради съдебна власт, или по-точно - чувство за справедливост. Не може битието ти да е например белязано от колективна (без)отговорност като през соца, ти да работиш без шанс за справедливо възнаграждение - напротив, ако работиш повече вдигаш нормата на останалите и биваш намразен. И да очакваш че ще има справедливост, като битието ти е осакатено по този начин.

За тази база говоря, ако в момента не ви говори обединението в един глас на ДПС, Слави, Гешев, останалите ДС агенти и глобщо взето - мултигруп, - защо тия хора скачат срещу ПП и ГЕРБ изведнъж? Защото това е първият шанс от много отдавна Д(П)С да е извън властта. Което ги плаши.

Христо сбърка аматьорски, като реши да търси ДПС - онези, които събориха Филип Димитров, или които подчиниха страната ни на мафията... Груба грешка от негова страна.

-295

18

Vitorio

31.05 2023 в 02:33

Радвам се, че си опреснихте паметта, и си спомнихте маршируването 2020 цяло лято, ден и нощ! Понеже живея в центъра дето се казва- жълтопаветник, много отблизо го наблюдавах и участвах, въпреки ковид1984...
Просто на всеки му беше дошло до гуша от тази крадлива мутра!
Но няма да допусна подмяна с един маркетингов сламеник от топ шоп, веган store! Съдебната реформа я следях много внимателно и искрено се възхищавах на философът, автор и на последно място юрист Х.Иванов, че успя да я вкара в съзнанието на българите, криво ляво, но проумяха, "Изчистете съдебната власт, за да изчисти държавата"(М.Маковей)
Нека не се правим на толкова тъпи и сервилни, и да се подаваме на фалшива дихотомия между Европа и Азия, ами да си гледаме нашият интерес, България никъде не е тръгнала та да се подаваме на паника!
Ако върнем парите заграбени от Боко, нямаме нужда от ПВУ... той е откраднал ПОВЕЧЕ! Нека бъдем рационални и си гледаме националният интерес...

11300

17

yoghurt

31.05 2023 в 02:25

Ами неговите лакеи - Пеевски, майка му? Къде изчезнаха и ония престъпници, които ги осъдиха - забравих им имената? Тефтерчетата на Златанов? Целият фарс покрай КТБ и Цв. Василев? Ами Росинец? Далаверите на Орешарски, на Румен Овчаров? Христо Бисеров? Мъртвият Ахмед Емин в сараите на Доган? Ами покойнине ДС генерали дето назначиха Бойко? Откъде да почне човек.

И всичко това заради липса на справедлив съд.

Разбирам разочарованието ви. Приемете, че трябва да се започне от някъде, преглътнете малко от исеалът си за справедливост, няма как да вървим напред иначе.

Във ситуацията на война пореден служебен кабинет и втора сила - Възражадне - това са мрачни бъднини. Трябва ни про-европейско правителство, и то сега.

11300

16

yoghurt

31.05 2023 в 02:20

Ок, значи не обвинявате повече Кирил, че не е могъл да застави Гешев да го разследва Бойко както допреди малко, а сега обвинявате Рашков, че го е арестувал.

Факт, имаше театър тогава, очевидно и беше заради Кьовеши. Но - това не променя факта, че Гешев не се сети тогава да го размрази, това дело, ами сега...

Доколкото усещам, вие сте искрено разочарован от ситуацията. Вярвал сте, че Борисов - за потресаващо профанното си управление, за смъртта на Ваньо Танов и Мишо Бирата, за безпардонното назначаване на полу-литерати за получаване на европейските пари - минимум за това трябва да бъде съден.

Разбирам ви, и съм на вашето мнение. Уви, разбирам и че светът не може да понесе човешките идеали. В случаят, Борисов очевидно иска да мине на правилната страна. Не мога да разбера защо, но е готов да помогне на ПП да отпушат системата в страната ни, че да има шанс за справедливост.

Не е само Бойко. Ами Доган, който демонстративно гази правовият ред - хидролога, обръчите, порциите...

-295

15

Vitorio

31.05 2023 в 01:50

Грубата "сила" е Рашков дето го арестува за 24 часа, без да го координира със следовател, без прокурор, без обвинителен акт, (дори без белезници за ефект), само с един хвърчащ лист(разписан от Киро, какво му е късателството?!) и съпоставяне с посещението на Кьовеши за постигане на театрален ефект! Ако може да му докарат някой инфаркт на Боко, но вместо това консолидираха герберите и го вкараха на първо место в парламента!
Вие бяхте ли на летните протести 2020 и кирчо не беше? А аз всеки ден...
Нищо ли не разбирате какво е последователност, причина следствие, cause and effect, елементарна логика спрямо времевата рамка на събитията... А БОКО ТРЯБВА ДА ЛЕЖИ ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО!!!