Професор Герджиков би подкрепил Лозан Панов на балотаж

OFFNews 09 октомври 2021 в 12:43 2662 1

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Кроф. Анастас Герджиков и кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева.

 Лозан Панов, защото той отстоява поне една от моите тези: върховенството на правото. Така кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков отговори на въпрос кого би подкрепил на президентските избори, ако самият той не стигне до балотаж. Той беше гост на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Необходимо е да намерим друг начин да говорим помежду си. Той не може да бъде начинът, в който само заклеймяваме противника отсреща, човекът отсреща изобщо не трябва да бъде противник и опонент, той трябва да е партньорът, с който работим, дори едните да са управляващи, а другите опозиция", каза професорът, който е издигнат от инициативен комитет оглавяван от бившия депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков. 

Герджиков каза, че не иска да бъде партиен симпатизант, а кандидат за президент.

"Ако бъда подкрепен само от привържениците на ГЕРБ или на ДПС, или на двете партии, нямам никакъв шанс да бъда избран".

Според Герджиков днес ние нямаме национален идеал: Откакто осъществихме мечтата си да влезем в ЕС и НАТО, ние нямаме нова истинска голяма цел.

"Трябва да имаме някаква визия за бъдещето - разбира се, евроатлантическата ориентация е безспорен приоритет, очевидно е, че трябва да има върховенство на закона, можем да се обединим около определени политики в образованието, здравеопазването, социалните политики, защо не направим това?", попита проф. Герджиков.

Според него в България имаме проблем в партизанщината и в лобирането. Винаги е имало такива спорове между партиите и са нужни правила.

"Ние трябва да направим такива правила, че те да не позволяват подобни неща. Правилата се променят със закони и наредби. Президентът освен да бъде олицетворение на единството на нацията, може да се опита да убеди партиите, че представляват група граждани, които искат да работят заедно, те не се противопоставят помежду си. Започваме да се мразим по всякакви поводи, това не може да продължава така", категоричен беше кандидат-президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови