Проф. Герджиков: Приветствам доблестта на ЦИК да откаже да бъде привикана от Румен Радев

OFFNews 26 октомври 2021 в 13:19 2570 0

Приветствам доблестта на ЦИК, която е отказала да бъде привиквана от г-н Радев именно с мотива, че е налице конфликт на интереси. На фона на здравната криза, която премина и в образователна, с какво се занимава господин Радев? Събира институциите, които ще организират изборите.

Това заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и кандидат за президент проф. Анастас Герджиков по време на посещение във Видин. Двамата с кандидата за вицепрезидент полк. Невяна Митева се срещнаха там с избиратели, а по-късно днес ги очакват в Монтана и Враца.  

Проф. Герджиков постави пред видинчани въпроса дали е коректно Радев да бъде едновременно президент и кандидат за президент:

"Това не го ли поставя в привилегировано положение пред останалите кандидати? И защо останалите кандидати трябва да излязат в неплатен отпуск - очевидно за да не влияят на мнението на колегите си. Докато действащият президент може да бъде всеки ден в новините, което е забранено за останалите кандидати и да свиква институциите, които организират изборите? Не му ли е достатъчно, че самото служебно правителство, което организира изборите, е назначено и подчинено на него?“.

Според проф. Герджиков служебният кабинет е започнал да търси възможност за щадящи децата тестове за COVID-19 чак след настъпването на образователната криза.

Ректорът на СУ напомни как в Смолян преди близо седмица е казал, че след "недомислената заповед" на здравния министър д-р Стойчо Кацаров ще спрат работа цели сектори, включително здравеопазването, и няма да има кой да лекува хората. Той изтъкна, че тази прогноза се е сбъднала още на следващия ден и вместо да са на работните си места, на лекарите се е наложило да се редят на дълги опашки, за да си правят тестове. Още една негова прогноза се е сбъднала - че здравната криза ще прерасне в образователна. 

„Шест месеца бяха пропуснати, за да се подготвим за четвъртата вълна на епидемията. По време на обсъждането на актуализацията на бюджета преди месец и половина беше отхвърлено предложението за допълнителни средства за тестване на учениците и студентите и за закупуване на въздухопречистватели за учебните помещения. Служебното правителство на г-н Радев предложи увеличение на разходната част на бюджета с 1.8 милиарда, но средства за тестовете на учениците не бяха одобрени. Сега научаваме от служебното правителство, че щадящите тестове са възможност да не се затварят училищата и че финансовият министър ще търси средства да ги обезпечи“, коментира проф. Герджиков.

Колкото до идеята за въвеждане на зелен сертификат за учители, според кандидата за президент това ще стане причина за задълбочаване на образователната криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!