Проф. Дичев: Слави и хората му създадоха партия, за да ликвидират партийната система

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2021 в 14:08 14164 1

Снимка https://www.marginalia.bg/

"Има такава държава", сама по себе си, е парадоксална партия. Слави Трифонов и неговите хора мразят партийната система. Те създадоха партия напук на партиите, за да ликвидират партийната система в някакъв смисъл. В момента подкопават самия начин на правене на политика.

Това коментира професорът по културна антропология Ивайло Дичев пред БНР днес и допълни, че "така не се прави, всички знаем", имайки предвид, че парламентарна фракция с 65 депутати "не може да диктува дневния ред на останалите; не приляга на никого такова поведение".

Според него ИТН е създадена "напук на партийната система", защото Трифонов се обидил, че референдумът му не е минал. "И каза "Хайде, тогава ще си направим партия, за да си наложим нашите идеи".

"Този ход в момента го наблюдаваме не само в България. Това се нарича популизъм. Ставам политик, защото съм против политиката - антиполитика като действие. Видяхме го в Америка с Тръмп, който почна да управлява с Туитър - коментира проф. Дичев. - Сравнете това със Слави Трифонов, който седи във Фейсбук, от време на време пуска някакъв постинг, не се показва никъде, не говори с никого, не преговаря с никого. За егото не знам, не го познавам лично, но е очевидно, че има някакъв проблем със себе си, със своето място в света. (...) Иска да остави следа може би, иска и това да направи в кариерата си, но това не е политика. Точно това не е политика."

Големият въпрос за професора сега е какъв е профилът на хората, гласували за него.

"Това очевидно е протестен вот. Хора, които не просто искат да махнат ГЕРБ от власт, каквито имаше на протестите миналата година, много хора са против ГЕРБ, но тези на Слави Трифонов са най-крайните протестъри. Тези, които изобщо не харесват политическата система, които искат тотална промяна, рестарт", смята той.

Вероятно и към тях е бил насочен жестът на Трифонов с обявяването на проектокабинет още преди да са обявени изборните резултати, да има Народно събрание, камо ли връчен мандат за съставяне на правителство.

"Той по този начин показва, че презира политическата система. Той ако седне да преговаря, ако седне на една маса с Христо Иванов и някой друг, той по този начин ще "слезе" до нивото на другите политици, ще стане политик като тях. Той по този начин казва: "Аз съм над вас. Аз съм от друг порядък" и по този начин вероятно откликва на искането на някои от своите избиратели. Мисля, че много от тях са разочаровани в момента.

Той в момента наказва политическата система по най-ирационалния, най-, най-нелепия начин, като разбива, като предава целите на протеста, предава постижението на собствената си партия, която все пак постигна голям успех. Блокира възможността да се направи правителство."

Проф. Дичев не споделя хипотезата, че Трифонов действа злонамерено и че зад него стоят ДПС и/или ГЕРБ.

Другата - която той сподели, без да коментира - е "неумение, просто човек, който не знае как се прави политика и може би не иска да прави политика и който се оплете в тези действия".

"Има една много оптимистична хипотеза, която ще ви предложа - продължи професорът - той пуска в публичното пространство хипотеза за правителство с цел да отвори някакъв разговор. Николай Василев (предложен за министър-председател), който е най-оспорваната фигура в него, мисля, че е сложен там, за да бъде оттеглен. За да събере огъня върху себе си и Слави Трифонов да каже в един момент: "Добре, хайде, като не го искате него, ще го махнем и ще сложим на негово място еди кой си" и ще покаже, че е диалогичен. Така си го представям в най-оптимистичния вариант".

Дичев изрази изненадата си от факта, че Трифонов не е загубил гласове между 4 април и 11 юли, когато имаше избори:

"Мислех, че на вторите избори ще загуби гласове заради това, че се отказа (да състави правителство - бел. ред.), но, ето, на, гласовете му се увеличиха. Не смея да правя никакви прогнози. Очевидно електоратът, който седи зад него, е съвършено ирационален. Те мразят политиката в България, те не искат нищо политическо".

Според него протестният вот "има логика, която не подлежи на рационални обяснения. Това са хора, които не обичат България, не обичат държавата, в която живеем. Вероятно искат да я счупят, да я ликвидират. Много от тях са в чужбина, значи са я напуснали и без това. Не смея да правя никакви прогнози. Пълен рестарт с мажоритарна система, но това не може да се случи по демократичен начин. Може да стане само с, не дай Боже, някаква катастрофа. Много се надявам, че ще се прояви здрав разум, ще се направят отстъпки и ще направят едно правителство, което да направи необходимите реформи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови