Проф. Близнашки: При президента се обсъждат две-три имена за служебен премиер

OFFNews 30 юли 2014 в 14:22 4143 2

Снимка Александър Михайлов/Булфото

При президента се обсъждат две-три имена за служебен премиер. Аз съм дал принципно съгласието си пред президента Росен Плевнелиев за участие в него. Това заяви професорът по конституционно право проф. Георги Близнашки в интервю за TV7 днес.

"Решението ще бъде взето в последния момент. Обсъждат се различни варианти при държавния глава. Съжалявам, че моето име попадна в епицентъра на събитието", каза Близнашки.

По думите му "две-три имена са на дневен ред", но "държавният глава трябва свободно да вземе своето решение".

"В крайна сметка става дума за служебно правителство и задачите, които се поставят пред него, са специфични. Изправени сме и пред усложнения във финансовата сфера. Нека да се вземе едно свободно решение от страна на държавния глава. Всички ние би трябвало да сме в състояние да окажем помощ на едно такова правителство", допълни проф. Близнашки.

На въпрос дали участници в протестите са също сред потенциалните участници във второто служебно правителство на Росен Плевнелиев професорът отговори, че "това би било добре, в крайна сметка да се отговори на обществените очаквания".

"Преживяхме една уникална година, в която гражданското общество в България въстана срещу диктата на олигархията и това е едно обстоятелство, което влезне във всички световни медии."

Проф. Близнашки нито отрече, нито потвърди, че сред спряганите имена са на Лиляна Павлова, на Йордан Бакалов, както и на сегашния вицепремиер Цветлин Йовчев и на Диана Ковачева.

"Сериозни кандидатури не мога нито да потвърдя, нито да отрека, както се казва. Остават няколко дни, аз разбирам вашето нетърпение, това е вашият занаят, да съобщите първи новината, но има още няколко дни, нека да запазим самообладание, нека да имаме търпение. Оглеждат се различни вариант и, както казах, държавният глава трябва свободно да вземе своето решение", каза Близнашки.

Отношенията си с държавния глава и качествата му проф. Близнашки определи по следния начин: "Ние сме съмишленици така или иначе по много теми и проблеми, знаете, че аз възглавих инициативния комитет за реформа на изборното законодателство и в хода на това взаимодействие се оказа, че имаме сходни мнения и оценки по редица въпроси... Президентът показа силен характер, воля, упоритост и налагане на проевропейска линия в България, която е изключително необходима в този момент. Ако съумеем да отстоим и кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на Европейския съюз, това ще бъде фантастично постижение за неговите усилия дотук".

"На мен ми направи впечатление, че се заговори за влошаване на бизнес климата и едва ли не изборите ще доведат до влошаване на ситуацията. Нищо подобно, изходът ще бъде точно обратният. Предсрочните парламентарни избори ще доведат до нормализиране на ситуацията в страната, надявам се, че ще се излъчи след 5 октомври едно силно политическо правителство, което да си поеме отговорностите. Защото, каквото и да си говорим, този тип правителство, което имахме, възглавявано от Пламен Орешарски, беше нещо доста конфузно. Не случайно и външни наблюдатели го определяха като марионетъчно правителство. Надявам се, че в скоро време този експеримент няма да се повтори", каза още професорът.

Според него не е лоша идея да има министър без портфейл, който да отговаря за честното провеждане на изборите

"Идеята не е лоша сама по себе си, защото този период изглежда привидно мъртъв, август месец, но се оказва, че има много неща, които ще се случат междувременно. Дейността на бъдещото служебно правителство ще бъде доста натоварена, твърде динамична, така че добре би било да има един отговорен фактор, който познава добре процедурите и механизмите, за да може да комуникира с Централната избирателна комисия и всички проблеми, които възникват, да се решават в движение, без да се натрупват проблеми. Знаете, че и до ден днешен продължава, Върховният административен съд неотдавна се произнесе по недействителността на преференциите и т.н. Т.е. има едни проблеми, създадени от действащия изборен кодекс, които трябва да се изгладят и изборите да преминат действително в една спокойна обстановка. Имаме една експанзия на купуването на гласове, всички протестираха на последните европейски избори. Ако се стигне до пресичане на отделни проявления, ако стане ясно, че има една обществена нетърпимост, от една страна, от друга страна, и политическа решимост да се пресекат тези прояви, тези действия, това би било добре за общата атмосфера в обществото", каза Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови