Проект: Удостоверения да се събират по служебен път, повече е-услуги без електронен подпис

Мая Младенова 19 октомври 2022 в 14:03 2317 1

Egov.bg

Снимка Egov.bg

Egov.bg e порталът за електронни административни услуги.

Нов проект за промени в Закона за електронното управление внесе "Демократична България" в първия работен ден на новия парламент. Проектът има за цел да улесни достъпа до електронни услуги, да има повече такива без изискване за електронен подпис, а удостоверенията да се извличат по служебен път на база съществуващите регистри.

Вносителите посочват, че чрез закона удостоверенията се премахват, като ще се предоставят по служебен път на заявителя.

Предлага се и да не бъдат изисквани стикери и други документи с лични данни, ако такива са налични в регистрите.

Друга цел е по-лесно заявяване на административни услуги, като отпадне изискването за квалифициран електронен подпис (КЕП) за повечето от тях.

Фишове, актове и наказателни постановления да могат да се връчват по електронен път, като се разшири системата за електронно връчване, предвижда още проектът.

В момента много институции изискват удостоверения, въпреки че тази информация я има в официалните регистри, пишат вносителите на проектопромените. Институциите могат да изискат тази информация по служебен път, но пречка за това са все още записани в законите изисквания удостоверение да се подава на хартиен носител. С предложения законопроект служебната справка се приравнява на представяне на удостоверение.

Това ще ощети финансово общинските бюджети, тъй като за издаване на документи сега те вземат административни такси. Затова се предвижда "пропорционално възстановяване на пропуснатите приходи на общините спрямо броя служебни справки".

Ще отпадне изискването за подпис при заявка на услуги след идентификация в портала egov.bg.

Гражданите ще посочват адрес, на който могат електронно да им бъдат връчвани документи, става ясно от проекта. 

Урежда се и централизирана система за управление на регистрите, тъй като много от тях сега съществуват в различен вид. В срок до една година всички регистри трябва да бъдат приведени към изискванията на закона.

Изисква се още електронните услуги, които са платени, да се предоставят на по-ниска такса отколкото на гише.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл