''Продължаваме промяната'' няма да участва в служебния кабинет на Главчев

Според Николай Денков и Кирил Петков бъдещите вътрешен министър и министър на електронното управление са тест за честните избори

Йорданка Веселинова 30 март 2024 в 10:41 4730 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Николай Денков

"Продължаваме промяната" няма да участва в служебния кабинет на Димитър Главчев нито с ярки политически лица, нито с експерти, каза съпредседателят на партията Кирил Петков.

Петков добави, че отговорността сега е само на партията на Бойко Борисов, чийто кадър е именно Главчев.

"Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ. Това е негов избор. Сега най-важното е, че главната задача на служебния кабинет е да имаме честни избори. Следващите двама министри на МВР и на електронното управление ще ни покажат в каква посока ще се движат - ще има ли много купен вот, ще бъдат ли изгорени 400 хил. гласа на българските граждани. Ще следим внимателно", каза той.

На свой ред премиерът в оставка Николай Денков заяви, че ПП няма да изтегля зам.-министрите си, тъй като Главчев следва да реши с кои хора може да работи и с кои не. Той отказа да отговори въпрос дали е имало по-добри кандидати за премиер.

Денков определи като провокации въпросите за това защо сега ПП критикува Главчев, който само преди няколко месеца бе избран за председател на Сметната палата. По думите му компромисите тогава били нужни.

"Г-н Главчев е част от номенклатурата на ГЕРБ и неслучайно миналата година бе избран в една доста екстремна ситуация като председател на Сметната палата, която проверява работата на правителството за години назад. Няма как да се правим, че няма отношение към ГЕРБ."

Денков допълни, че ПП опитва да деполитизира регулаторите и контролните органи и това е причина за падането на правителството. Той обаче не отговори на въпрос дали като неутрална фигура виждат подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който бе председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика