"Признателен съм на Плевнелиев, клел съм се в конституцията"

OFFNews 18 септември 2015 в 08:31 3939 1

Бившият премиер Филип Димитров определи номинацията си за конституционен съдия от президента Росен Плевнелиев като желан и достоен финал за своята кариера.

Бившият министър-председател коментира, че е поласкан и признателен на държавния глава за това предложение.

Филип Димитров отговори и на упреците към избора на президента, че Димитров не е подписал Конституцията, а сега ще се кълне в нея. „Аз едва ли съм най-непротиворечивата личност в България”, призна Филип Димитров.

„Нямаше как да подпиша Конституцията, защото не съм бил депутат във Великото Народно събрание”, изтъкна той. „Второ, Конституцията и нейното подписване беше част от един огромен политически дебат, който далеч надхвърляше конституционните правила. И трето, винаги съм изразявал позиция по отношение на Конституцията, която е ясна, написана е многократно, имал съм възражения към определени текстове и елементи от нея, затова и сега се говори за промени в нея.

Но съм се клел в нея, когато съм ставал премиер на България и когато съм ставал зам.-председател на българския парламент и всеки път, когато съм бил депутат, така че този вид евтини трикове може би няма смисъл да се играят”, изтъкна Филип Димитров.

„Нямам намерение да се произнасям по партийни и междупартийни въпроси. Приключих с това преди 7-8 години. Прогнозата какво ще стане с управляващото мнозинство би била прибързана, нека да видим как ще се развият събитията в самия парламент”, каза още бившият премиер.

За мен движението на България е в посока, която очевидно я доближава до неща, които в последните 25 години са били целта на всички промени. Колко мъка има в провеждането на всички тези усилия е друг въпрос. България извървява път и този път е в правилната посока, обобщи Филип Димитров.

„Тези изменения в Конституцията са едно начало, базата за това да се промени нещо съществено в законодателството. Идеята, че ще имат магически ефект, че на сутринта се събуждаме и нашата съдебна система става прекрасна, не е сериозна и не трябва да се внушава на никого”, уточни той.

Според него обаче да се предприемат тези стъпки е важно, тъй като показват тенденцията в държавата.

„Демонизирането на която и да е политическа формация в България е нещо много опасно. Особено когато става въпрос за смесването на политиката с етноцентризма, това създава сериозни опасности”, посочи Филип Димитров на въпрос за влиянието на ДПС.

По думите му автентичната десница е това, което избирателите назовават като такава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!