Приоритетите на ДБ: Отстраняване на ГЕРБ и ДПС, лустрация, махане на Гешев и ВСС

OFFNews 21 декември 2020 в 14:57 9025 1

Снимка БГНЕС

Демократична България публикува списък на приоритетите си, по които ще търси подкрепа в рамките на следващото Народно събрание. 

Списъкът започва с отстраняване на ГЕРБ от управлението и ликвидиране на свързаните с Борисов корупционни мрежи. Демократите настояват и за демонтиране на Сарайския модел и неговите механизми за задкулисно влияние в икономиката, правосъдието и медиите, както и за укрепване на принадлежността ни към ЕС и НАТО.

Освен това като приоритети са посочени и ревизията на проекта и експлоатацията на Турски поток, както и спиране на строителството на АЕЦ “Белене”. 

Демократична България настоява и за провеждане на лустрация, както и за промени в Конституцията, осигуряващи прекратяване на мандата на Иван Гешев и на настоящия състав на ВСС.

Друга идея е въвеждането на дистанционно гласуване – електронно и по пощата, както и създаване на избирателен район “Чужбина” и регистър на избирателите.

Ето и пълния списък на приоритетите, за реализацията на които Демократична България ще търси взаимодействие и подкрепа в 45-ото НС: 

Основна задача, която си поставяме за работата в бъдещото 45-о НС, е изпълнение на исканията на протестиращите хора за отстраняване от власт на Бойко Борисов и оставката на Иван Гешев.

Както вече заявихме с декларацията си за подкрепа на протеста от 13 юли 2020 г., постигането на трайна промяна в политическата ситуация в страната, оздравяването на българската държавност и преминаването към модел на устойчиво нарастване в благосъстоянието на българските граждани, отприщване на потенциала на страната не може да се случи без:

Отстраняване на ГЕРБ от управлението и ликвидиране на свързаните с Борисов корупционни мрежи.

Разграждане на системното политическо влияние на ДПС и демонтиране на Сарайския модел и неговите механизми за задкулисно влияние в икономиката, правосъдието и медиите.

Укрепване на принадлежността ни към ЕС и НАТО. Прекъсване на възможностите за злонамерено чуждо влияние в България от страна на авторитарни режими, включително режима на Путин и Ердоган, както и адекватна оценка за засилване позициите на Китай у нас. Гарантиране на енергийния суверенитет на страната. Ревизия на проекта и експлоатацията на Турски поток и спиране на АЕЦ “Белене”.

Възстановяване на ролята на парламента и политическото представителство – създаване на законодателна гражданска инициатива, възможност за анкетни комисии, формирани от опозицията, реформа на партийното финансиране.

Лустрация чрез прекъсване на формите на продължаващо влияние на мрежите на тоталитарните служби и комунистическата номенклатура и формите на тяхно възпроизводство. Въвеждане на възможност за налагане на забрани за заемане на определени длъжности. Осигуряване на публичен достъп до всички документи в обхвата на КОМДОС и до разработките на службите и МВР с изтекъл срок на класифициране. Въвеждане на реални проверки за лоялност и интегритет за ключови постове в администрацията и службите.

Укрепване на правовия ред и институциите чрез промени в Конституцията, осигуряващи прекратяване на мандата на Иван Гешев и на настоящия състав на ВСС. Реформиране на Прокуратурата и Висшия съдебен съвет чрез промени в Конституцията и Закона за съдебната власт. Премахване на специализирания съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ в настоящия ѝ вид. Премахване на авторитарните изменения в НПК на Цацаров, Гешев и ГЕРБ. Премахване на бюрото за защита на свидетели в настоящия му вид. Реподбор на прокурорите и следователите с участието на европейски експерти. Въвеждане на пряка конституционна жалба. Реформа в МВР и службите, както и провеждане на реподбор в ключови структури от сектора. Ликвидиране на НСО.

Рестарт на регулаторите и контролните органи чрез въвеждане на конституционен стандарт за избор на членове и ръководители с високи професионални и нравствени качества и доказана привързаност към обществения интерес, върховенството на правото и демократичния модел на управление (вкл. лустрационен филтър) и гаранции за прозрачност и обществено участие в процедурите по излъчване.

Провеждане на програма за радикална модернизация в управлението и икономиката: осъществяване на зелен енергиен преход и истинско зелено възстановяване от ковид кризата, дигитализация и развиване на иновативна икономика и земеделие с висока добавена стойност. Ударно въвеждане на електронно управление и електронно здравеопазване, административна реформа и децентрализация.

Развитие на човешкия капитал и разгръщане на потенциала на хората в страната и извън граница чрез ударни инвестиции в образование и култура, здравеопазване и социална защита.

Осигуряване на чиста и безопасна околна среда и прилагане на мерки срещу разрушаването на природните ресурси в полза на субсидирани частни интереси, спиране на преференциалните цени за горене на боклуци и производство на енергия от ВЕЦ, построени на язовири за питейна вода, спиране на незаконните сечи.

Реформа на изборния процес чрез въвеждане на дистанционно гласуване – електронно и по пощата. Създаване на избирателен район “Чужбина”. Въвеждане на регистър на избирателите.

Прилагане на цялостна стратегия за гарантиране на свободатата на медиите и журналистиката и радикално увеличаване на прозрачността и достъпа до информация, която да бъде предложена от професионалната общност.
Това са ключовите приоритети, за които ще търсим тематични, включително конституционни, мнозинства в следващото Народно събрание. Готови сме с пакет от конкретни законодателни предложения, които ще внесем в първия ден на новия парламент.

Призоваваме кандидатите в предстоящите избори да заемат ясна позиция по всеки от тези приоритети, за да могат гражданите да направят своя информиран избор и да изискват техните политически представители да изпълняват заявените в кампанията ангажименти, включително и по отношение на участието им в такива мнозинства в парламента за рестарт на демокрацията и радикална модернизация на страната.

Демократична България заявява своята готовност за сътрудничество с демократични формации и неправителствени организации за гарантиране на честността на изборния процес и провеждане на паралелно преброяване, включително като сподели своите ресурси – човешки, технологични и информационни, с другите участници в това усилие. Призоваваме за подписване на пакт за интегритет и поемане на публични ангажименти от участниците в изборите за противопоставяне на порочните изборни практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови