Президентството показва тефтерчето и прощалното писмо на Ботев (галерия)

OFFNews 04 юни 2016 в 07:30 7966 9

Президентската институция отваря вратите си за граждани днес с изложба по повод 140-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговите четници.

От 10 до 16 ч. в гербовата зала на „Дондуков“ 2 ще бъдат изложени тефтерчето на Ботев, единствените запазени негови лични вещи, документи, писма, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер, Държавна агенция „Архиви“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и Общонародна фондация „Христо Ботьов“.

По традиция държавният глава Росен Плевнелиев ще приеме лично първите гости на „Дондуков“ 2.

Централно място в експозицията заема тефтерчето на Христо Ботев, което поетът използва през последната година от живота си. Особен интерес представлява прощалното писмо на Ботев до семейството му, изпратено от кораба „Радецки“. В него са последните думи на поета-революционер към съпругата му Венета: „После отечеството си съм обичал най-много тебе“.

Гражданите ще могат да видят единствените запазени лични вещи на революционера - джобния му часовник и писалищните му принадлежности, както и писма, визитни картички и оригинални фотографии. Експозицията на реликвите ще бъде показана в столицата едва за втори път от 50 години насам.

Специална част от изложбата е посветена на запазването на паметта за Ботев и неговата чета след Освобождението. Желаещите могат да прочетат протокола на Комисията по издирване на лобното му място и да се докоснат до автентични свидетелства, свързани с издигането на паметника на поета-революционер във Враца.
Сред експонатите са също така лични вещи на близките на Христо Ботев – на майка му Иванка Ботева, на съпругата му Венета Ботева и на дъщеря му Иванка – икона, култов съд, часовник, албум-споменик, лорнет, дамски шал и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

9

Nimart

03.07 2016 в 14:15

Професоре, що щеш в Карлуково?

77927

7

El Commandante

04.06 2016 в 19:44

"Изповядвам единний светъл комунизъм"

Еми професоре, аз ти казах вече кое е нашто символ-верую:

Ботев
Путин
Че Гевара!!!

За интернационалните ни другари сменяме Ботев с Джийзъс, защото една от кошмарните грешки на всички революции е неглижирането на християнството,щото те, както и повечето ахмаци пишещи тука си представят дебелия пиян поп от селската им църква, като мислят за християнство...

Абе наглясяме манифеста лека полека, ше видиш кво яко ше стане като го барнем отсекъде...

77927

6

El Commandante

04.06 2016 в 19:40

"Крах, който ще се забави най-много година- две, не повече."

Aхам....кажи сега и за на коча мъдете нещо...

12884

3

Nimart

04.06 2016 в 15:22

Въобще трудно се намира сравнение за подобна тъпота.

Да завъртиш бавно, но сигурно и неудържимо държавният кораб от Европа към Русия точно когато Русия е пред стопански крах. Крах, който ще се забави най-много година- две, не повече. Крах, след който неизбежно ще последват или кървави преобразувания /по стародавен руски обичай/, или вкостеняване като това у Северна Корея., Интернет, Иво Беров

12884

1

Nimart

04.06 2016 в 13:16

" А Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии." Христо Ботев, вестник "Знаме", 1875 г.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews