Президентството е подало сигнал за фалшивия клип с Румен Радев, ГДБОП свали видеото

OFFNews 09 декември 2023 в 12:15 4138 1

Румен Радев

Снимка Скрийншот

Румен Радев

Във връзка с разпространявания в социалните мрежи клип, който злоупотребява с образа и гласа на държавния глава в мнима реклама на „Лукойл“ за измамата са информирани компетентните институции, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Преди дни в социалните мрежи се завъртя дийпфейк* (фалшифицирано) видео с президента Румен Радев, в който той кани българските граждани да инвестират в "проекти" на "Лукойл" срещу солиден "пасивен месечен доход".

Фалшивото видео е публикувано в 16:13 часа на 7 декември. Използван е запис на Нова телевизия от официално събитие, в което е участвал държавният глава. Страницата, публикувала фалшивото съдържание, е кръстена "Uggd65" и е създадена на 9 ноември тази година.

В началото на записа се чува как журналист пита Радев дали се налага свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. По средата на въпроса обаче започва фалшивият запис, в който "репортер" моли президента да "разкаже за проекта "Лукойл" и защо е взел такова решение", на което той "отговаря":

Заедно с "Лукойл" стартирахме проект, благодарение на който всеки български гражданин вече може да инвестира в проекти на "Лукойл" и да получава стабилен пасивен доход от около 500-600 лв. на месец (б.а. тук записът прекъсва и сумата е грешно произнесена, като към поста пише, че става въпрос за 6000 лева). (...) Благодарение на инвестициите всеки българин ще може да си позволи да пътува по света, да има хубава къща и кола и най-важното - да осигури достоен стандарт на живот на близките си. Броят на местата е ограничен, затова побързайте да се включите, защото това е добра възможност да спечелите допълнителен капитал."

По-късно днес от ГДБОП съобщиха, че фалшивият клип е свален.

Екипът на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект. Благодарение на отличното си сътрудничество с български и чуждестранни социални платформи и доставчици на дигитални услуги, органите на МВР блокират и ще продължават да премахват незаконно, измамно или противоправно съдържание, използвано от киберпрестъпници, пишат от пресслужбата на МВР.

Оттам напомнят, че всеки български гражданин, който е станал жертва на киберпрестъпления, може да сигнализира ГДБОП на имейл [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!