Президентът: За Левски родолюбието не е трапеза, а мисия

OFFNews 18 юли 2017 в 22:40 9119 3

Снимка БГНЕС

За Васил Левски родолюбието не е трапеза, а мисия. Тежко е да го констатираме, но днешната българска политика е печалното отрицание на онова кредо на Апостола. Оттам и бедите ни. Но Левски ни завещава и спасителния път, своя пример и думите: „времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща, и ние него обръщаме“.

Това заяви президентът Румен Радев в Карлово на церемонията по повод 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

От рождението на Апостола ни делят едва 180 години. Днес България е свободна република, но мнозина я напускат, а усещането за несправедливост е масово. Защото свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви. Да поеме отговорност за делата и думите си и да осъзнае, че от него зависи да обърне времето, заяви Радев.

В изказването си държавният глава подчерта, че историята крачи неумолимо, но понякога нейното безвремие трае векове и са нужни хора с кураж, които да я уловят за ръка и да я извадят от калта.

„Апостолът е от малцината призвани, които ускоряват хода на историята. Безправен, но непокорен, той ще извърви пътя до свободата преди другите и заради другите“, каза президентът.

Румен Радев припомни, че за 35 години Левски израства от абаджия, дякон, даскал, хъш и четник до стратег и държавник - "приживе е вече мит, а бесилото му ще се превърне в българското национално разпятие, предвестник на нашето възкресение."

Още млад Дяконът зарязва утехата на религията, но не губи вярата. Загърбва служението, поема риска на революцията, но не забравя смирението. Тъкмо той, водачът, проповядва „от сърце да обичаме оногова, който ни покаже грешката“, каза държавният глава.

По думите на президента, Левски мечтае дръзко, говори кратко, действа решително и с непобедимо търпение и постоянство. Презира лукавото пустословие. Сам пише, че „интригата спира хода на народната работа“. Убеден е, че „трябват дела, а не думи“.

На тържествената церемония в Карлово по случай годишнината от рождението на Васил Левски присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник министър-председателят Валери Симеонов, заместник-председателят на 44-то Народно събрание Валери Жаблянов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, народни представители и хиляди граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

19.07 2017 в 13:58

Уникален тъ-пак, пИдОр КРИЕЩ СЕ ЗАД ЛИКА НА СВЕТОВЕН ЛИДЕР.
Йончев, ще изпълня заканата си накрая и ще си регистрирам акунт с лика на онова дето му ревахте миналата седмица, с шарените чорапчета! И не само.
Всяко нещо си има граници и това трябва да спре.

Сега по същество.
Речта, пидор ебанутый, се произнася пред живи хора и е начин на тях да кажеш нещо. А днешните "курви на бойко" направиха точно това - обърнаха Родолюбието на трапеза.
За такива друг велик българин и революциеонер е написал

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.


Пак повтарям, ти си у-ни-ка-лен тъ-пак.

7800

1

Симеон Симеонов

18.07 2017 в 23:16

Заяви ли го или го прочете?