Президентът все още няма доверие в кабинета

Елица Мартинова 21 декември 2013 в 13:22 1441 0

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Правителството не си е върнало доверието на президента, заяви пред „Дарик“ държавният глава Росен Плевнелиев.

„Това правителство може да е изгубило моето доверие, но то е избрано на база на демократични процедури и механизми. а аз съм се заклел в Конституцията и ще отстоявам демократичното развитие и устоите на нашата държава до последно. От тази гледна точка съм честен да кажа, че не се доверявам, но спазвам конституцията, работя и подкрепям всеки смислен проект“, каза Плевнелиев.

OFFNews припомня, че държавният глава оттеглидоверието си в кабинета в средата на юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Във връзка с протестите, които бяха избрани от „Дарик“ за събитие на годината, а протестиращият – за човек на годината, Плевнелиев заяви, че с действията си се е опитал да покаже, че уважава всяка форма на протест. Той посочи, че никога не е делял гражданите на „протестиращи“ и „контрапротестиращи“.

“2013-a година е годината на гражданина, който от поданик стана гражданин. Огромната разлика е, че гражданинът има позиция, посочва проблемите, участва във взимането на решения и в контрола над тяхното осъществяване. Всеки българин искам да мине в този процес на голяма промяна. Това, че не политиците, а гражданите посочиха проблемите, дава силна легитимност”, каза Плевнелиев.

Той изрази надежда, че след като 2013-а е била година на “повдигнатите въпроси”, 2014-а ще бъде годината на “отговорните и правилни решения”. 

Във връзка с атаките по свой адрес, Плевнелиев заяви, че очаква те да продължат. Той намекна, че срещу него се води целенасочена кампания, която е започнала след реакцията му по избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

„Аз бях първият и твърдя единственият български политик, който на 14 юни след шока и шоковата вълна, която заля всички в България, че един медиен магнат може да бъде поставен за председател на ДАНС, излязох и казах категорично мнението си”, коментира Росен Плевнелиев.

По думите му в основата на атаките срещу него стои медийната група на Пеевски.

По въпроса с бежанската вълна държавният глава заяви, че България не е била подготвена за такъв приток на имигранти.

„Натискът по нашите граници в август и септември е десет пъти над средностатистическото и очакваното. Също така обаче е вярно, че правителството е длъжно да действа бързо, адекватно и да се адаптира към бързо променящата се среда“, каза Плевнелиев и изрази задоволство, че на Консултативния съвет по национална сигурност, който бе свикан по темата, всички политици и управници са постигнали консенсус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!