Президентът Радев: България трябва да засили конструктивния си глас в ЕС

Предизвикателствата се решават само с диалог и сътрудничество, каза държавният глава пред чуждите дипломати

OFFNews 30 януари 2020 в 20:14 1974 0

Снимка Прессекретариат

Истинското предизвикателство пред многостранната дипломация са изкушенията от едностранни действия, от които произтичат рискове за сигурността.

Това заяви държавният глава Румен Радев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани у нас, съобщиха от пресслужбата. Президентът припомни, че от трибуната на 74-ата сесия на ООН е призовал отново за утвърждаване на принципите на многостранната дипломация.

Според него диалогът и сътрудничеството нямат алтернатива при решаването на предизвикателствата, пред които е изправен светът - конфликти, терористични акции, религиозен фундаментализъм, климатични промени, защита на правата на човека, борбата с бедността и неравенствата.

Като основен приоритет на българската външна политика държавният глава открои засилването на конструктивния глас на България в Европейския съюз за утвърждаване на единството, преодоляване на различията, търсене на рационални пътища за решаване на общите предизвикателства.

Той подчерта, че за да преодолеем вътрешните за съюза различия, са нужни не само програми за социално и икономическо сближаване, а и сближаване в образованието, научните изследвания, които са гарант за икономически просперитет.

Румен Радев посочи, че Западните Балкани ще бъдат и занапред сред водещите за страната ни теми в международен план. „Ние продължаваме с всички възможни действия и инициативи да връщаме европейския и не само този фокус върху региона, без който не може да има сигурна, стабилна и просперираща Европа“, подчерта държавният глава.
Пред дипломатите президентът изтъкна и интензивния стратегически диалог на България със САЩ, издигането на нивото на партньорство с Китай, ползотворните отношения с Русия в редица области и засилването на българо-японските отношения, както и отношенията с останалите региони – Латинска Америка, Близкия Изток, Северна Африка, Индия и Централна Азия.

Държавният глава благодари на дипломатите за положените усилия и постигнати резултати в развитието на отношенията на България със своите страни и международните организации, които представляват. Президентът поздрави и учредения Клуб на посланиците, които говорят български език. „Това е начинът да опознаете по-добре нашата вековна култура, прекрасните традиции на нашия народ, вековната култура“, посочи Румен Радев.

Няма държава, в която да няма наши сънародници и ви благодаря и затова, че откликвате и помагате на всички наши инициативи с вицепрезидента г-жа Йотова, да помагаме нашите сънародницжи зад граница по-добре да отстояват своите социални, образователни права, да запазват своята национална идентичност, традиции и език, подчерта още Радев пред дипломатическите представители.

Ахмед Ал Мадбух – извънреден и пълномощен посланик на Палестина и доайен на дипломатическия корпус у нас, също отправи приветствие към дипломатите.

На приема присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на изпълнителната и законодателната власт.

Президентът Румен Радев бе придружаван от своята съпруга Десислава Радева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови