Президентът поздрави юристите за празника им и Деня на Конституцията

OFFNews Последна промяна на 16 април 2020 в 08:54 10153 0

Президентът Румен Радев поздравява юридическата общност в България по повод 16 април - Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, съобщиха от "Дондуков" 1.

Държавният глава отбеляза, че българските юристи и съдебни служители, прилагайки и пазейки правото и Конституцията, ежедневно отстояват и правовата държава.

"На вас е поверена отговорността за обективно и безпристрастно прилагане на закона, ваше е и призванието да давате защита и да постигате справедливост", добави Радев. 

Актуални за всяко време остават установените в Търновската конституция неприкосновеност на личността, на кореспонденцията и собствеността, свободата на печата, върховенството на закона и равенството пред него, добавя президентът.

"Създаването на условия за свободното развитие на обществото изисква върховенство на закона и политическа мъдрост", каза още Радев. 

Той посочи, че в дневния ред на възродената ни държава още през 1879 г. с основния закон е заложено "демократичното начало", което трябва да бъде следвано и преоткривано и днес.

Пренесен чрез духа и буквата на действащата Конституция е заветът на учредителите - да бъде отстоявана българската идентичност и народният суверенитет, каза още държавният глава.

"Посоката е зададена. Следването ѝ изисква както върховенство на закона, така и политическа мъдрост", допълни Радев.