Президентът няма да отстрани началника на НСО ген. Емил Тонев

OFFNews 09 април 2022 в 11:16 2022 1

Снимка БТА/ Владимир Шоков

Президентът Румен Радев каза, че няма да освободи началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев пред медии в монтанското село Бързия, в отговор на въпроси.

На въпрос: "Вашето решение, г-н президент, е, че няма да отстраните ген. Тонев?", Радев каза: "Да, няма да го отстраня".

Той посочи, цитиран от БТА, че смята доклада и мотивите, изпратени му от Министерския съвет (МС), за несъстоятелни. "Те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да било", заяви президентът. По думите му, нито премиерът, нито МС, могат да определят дали има нарушения в работата на НСО. Твърдението на Радев не е съвсем вярно, защото в закона за НСО пише, че "(президентът - бел. ред) назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с Министерския съвет и заместник-началниците - по предложение на началника на службата".

В сряда началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова обяви пред медиите в МС, че правителството е взело единодушно решение да отправи предложение до президента за освобождаване от длъжност на ген. Емил Тонев.

Според президента мотивите за оставката на началника на НСО „по-скоро навяват внушения“. „Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността“, посочи той. 

На въпрос как би определил отношенията си с премиера Кирил Петков, Радев отвърна: „Нормални, конструктивни, в духа на законите“.

Радев отбеляза, че решенията в държавата трябва да са базирани на законите. Това важи и за НСО, която трябва да спази закона и да предостави съответните записи, каза Радев. 

Тонев беше назначен с указ от Радев през август 2020 г. 

Попитан за избора на нов гуверньор на БНБ, Радев посочи: „Очаквам решенията да бъдат такива, че да допринасят за стабилността на банковата система. Но, очевидно, колкото по-политизиран е един кандидат, толкова по-трудно се получава“, отвърна той.

В отговор на въпрос за състоянието на отношенията с руската дипломатическа мисия у нас държавният глава посочи, че поведението на посланика на Руската федерация отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност, но всички, които призовават за нейното изгонване трябва да отговарят дали това ще допринесе за безопасното извеждане на моряците от двата блокирани български кораба в Украйна - „Рожен“ и „Царевна“.

Президентът припомни също и въпроса за това какви алтернативи за доставка на енергоносители има България и на каква цена. „Призовавам всички дипломатически представители на чужди държави в България да изпълняват своите задължения в обхвата на техните правомощия, така че да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят в нашите вътрешни дела“, заяви още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!