Quantcast

Президентът: Не можем да мислим само за тръби и асфалт

OFFNews Последна промяна на 19 октомври 2020 в 13:38 1373 1

"Не можем да мислим само в перспективата на полагане на тръби и на асфалт. Инфраструктурата е важна, но, ако искаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в научна и образователна свързаност между наши екипи, университети и организации."

Това коментира президентът Румен Радев от Естония по повод инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. Нашата страна поема нейното председателство. Радев обясни, че има намерение да предложи нови приоритети за инициативата.

Според него инфраструктурната свързаност не е цел, а средство за постигане на целта – висок и устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни.

Радев отбеляза и че географският обхват на "Три морета" трябва да се разшири и България да не остава в периферията. По думите му лидерите на Гърция и Кипър са изразили желание да се включат.

Инициативата е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. В отговор на въпрос дали "Три морета" не е инструмент за увеличаване на влиянието на САЩ в ЕС Радев запита какво лошо има в това по-бързо и със средства отвън да се изграждат проекти като АМ "Черно море" и тунела под Петрохан или в това да се постигне реална диверсидикация. "Всички имаме изгода от това", допълни президентът.

Към момента Полша има принос от около 500 млн. евро в инвестиционния фонд на инициативата, а минимумът за участие е 20 млн. евро. САЩ имат готовност да се ангажират с 1 млрд. евро, като събирането на средства ще продължава, обясни Румен Радев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

94

1

Sashkavas

19.10 2020 в 13:56

Прав е чичлемето съединител, трябва да мислим само за неговото празно чекмедже, и за проблемите дето сега има с Чери, че взе кинти напред и нищо не свърши. Престанете да ни занимавате с мислите на това злобно и завистливо човекоподобие.