Президентът не можел да се занимава с ЦУМгейт и с крамолите във ВСС

OFFNews 16 май 2017 в 21:26 6536 10

Снимка Сергей Антонов (offnews)

Румен Радев.

„Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система. В същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава да сформирам специална комисия за разследване, което би било в разрез с Конституцията. Президентът, съгласно своите правомощия по Конституция, не е следовател и разследващ орган“.

Това заяви пред журналисти във Велинград президентът Румен Радев. Повод за коментара му е писмото на председателя на Върховния касационен съд до президента, в което Панов призова Радев да създаде специална комисия за разследване на срещата в ЦУМ между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Държавният глава припомни, че Лозан Панов се позовава на Решение 25 от 1995 г. на Конституционния съд, според което президентът има право на извънконституционна намеса при определени политически ситуации.

„Само, че в неговото писмо до мен той спестява най-важното – какви са формите на тази намеса, а те са формулирани много ясно. Тази намеса може да бъде чрез писмени и устни изявления. Нещо, което аз правя пред вас“, заяви Румен Радев.

Според него, очакванията на всички са за съдебна система, която да докаже своята самостоятелност и независимост, като се позовава на всички органи и механизми по Конституция.

„Дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този съвет да бъде пример за разум, мъдрост, гражданско отговорно поведение“, каза още президентът Радев и допълни, че е отговорил писмено на председателя на Върховния касационен съд.

По-рано днес ръководството на прокуратурата излезе с позиция до медиите, провокирана от писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов до президента.

Председателят на ВКС съзнателно представя пред обществото цялостната дейност на прокуратурата като несъобразена със закона и повлияна от корупционни практики и внушава, че при вземане на решения по делата, колегите ни не се ръководят от закона, а безкритично изпълняват разпореждания, пишат от ръководството на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

10

ELPIDA

15.06 2017 в 12:35

Ами прави са и Професора,и Денис, ииииии на-вече Президента.
Ние не сме монархия, а и ген. Радев е главнокомандващ..., но не на магистратите .

42249

8

Denis Rizanov

17.05 2017 в 10:58

Разбирате ли сега, че освен за активна суха пенетрация тип "през гащите", за друго не ви ползват. Дано всичките доларчета по нпо-програми и грантове за цветя и свещи да ги дадете! Може да са малко, но поне да са от сърце!
:)

42249

7

Denis Rizanov

17.05 2017 в 10:57

„Всяка една правова държава е изградена на принципа на върховенството на закона. Този принцип означава на първо място всеки държавен орган следва много стриктно да се придържа към своите законоустановени правомощия без да изземва правомощия на други органи и без да се намесва в работата на другите власти.“


ало платените шорошорасти, това е отговор към лизан панов след писмо до Президента на България "да се намеси" и "да разследва" записите на "двете каки". Коври платени, роско му отказа тогава с тези думи.
:)

9030

4

винкело

17.05 2017 в 07:10

тоя е послушник на булдогиидното вице/мониторинг нон стоп/
 
X

Да помогнем на украинските деца!