''Президентът може да свика бързи консултации и да изиграе много по-важна роля''

OFFNews Последна промяна на 13 април 2021 в 09:01 1664 0

„Президентът може да изиграе много по-голяма роля от номиналната“, смята Янаки Стоилов от БСП. Пред bTV той очерта два варианта за действие пред Румен Радев в предстоящото свикване на новия парламент и раздаването на мандатите.

„Може последователно да свика на бързи консултации всяка една от партиите в парламента. Това ще отнеме около три дни и ще може да се ориентира какви са възможностите за сформиране на правителство“, каза Стоилов.

По думите му ако Радев постъпи така, той ще съдейства на парламента да се направи опит за сформиране на правителство.

„Вече виждаме, че тези, които спечелиха изборите, макар и с недостатъчно, искат и са готови, но не могат да направят правителство. Следващите вероятно могат да получат подкрепа, но не е сигурно, че искат такава“, каза още Стоилов.

Стоилов беше един от членовете на Левицата, поискали оставката на Корнелия Нинова след ниските резултати на партията на парламентарните избори на 4 април.

„Аз заявих моята позиция, че при такава тежка загуба има солидарна отговорност. Аз поех моята, тази отговорност се отнася до всички, не изключва и председателя“, каза Стоилов.

По думите му ролята на партията сега е да се опита да намери отговор на въпроса какви са очакванията на гласувалите за тях.

Стоилов каза също, че е бил учуден от категоричната подкрепа, която заяви Нинова за партията на Слави Трифонов.

„Тя го заяви твърде дефинитивно при положение, че предстояха срещи с областни ръководители и националния съвет“, допълни той.

Според бившия червен депутат програмата на "Има такъв народ" е много по-близо до тази на ГЕРБ, отколкото тази на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови