Президентът категорично подкрепил среща на върха с Путин

Според Румен Радев ЕС трябва да засили контрола върху отпуснатите колосални суми за възстановяване

OFFNews 25 юни 2021 в 15:56 2396 0

Европейският съюз трябва да търси нов подход към Москва, отвъд санкциите, защото за седемте години, откакто са наложени, не са дали очаквания ефект. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където е за срещата на Европейския съвет. Той обясни, че България е подкрепила инициативата на Франция и Германия за среща на върха с руския президент Владимир Путин.

"Не само категорично подкрепих, но и приветствах тази инициатива. Не става въпрос просто за отношенията с Русия. Става въпрос за нивото на нашите амбиции като съюз, нашата глобална роля – дали ще сме глобален фактор, или ще сме зрител на глобалната арена, където се състезават глобални играчи като САЩ, Китай, Русия", посочи държавният глава.

Европейският съюз трябва да засили контрола върху отпуснатите колосални средства за възстановяване, смята Радев.

"Темата с върховенството на закона ще става все по-актуална, тук Европа изостана от САЩ от прилагането на практически мерки за борба с корупцията. Ако сте чели внимателно доклада на върховния представител на ЕС за Русия, там има ясен параграф – претенциите към Русия за корупцията и прането на пари. ЕС има претенции и гледа с микроскоп какво става в Русия по тази тема, а България оставаше в периферията", каза Радев.

Румен Радев коментира сигналите на бившите управляващи от ГЕРБ срещу служебния кабинет пред Брюксел така:

"Опитът да предизвикат легитимация отвън не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България".

И напомни, че САЩ са санкционирали "бизнесмени, близки до бившия премиер Борисов", а Европейският парламент е приел резолюция, "излагаща напълно греховете" на предишната власт. Радев напомни, че правителството на Бойко Борисов отказа да внесе Плана за възстановяване и устойчивост, защото реално той не е бил готов и Брюксел е настоявал за значителна преработка, например липсата на проект за спешна помощ по
въздуха, който сега е поправен и са включени 6 вертолета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови