Президентът е пращал сигнали за ДАБЧ в прокуратурата

OFFNews 31 октомври 2018 в 11:58 2226 0

Президентът е пращал сигнали за ДАБЧ в прокуратурата

„Цифрите, които са жизненоважни за българските граждани, не са в полза на управляващите. Мисля, че самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно.“

Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за отправения призив от българския министър-председател критиците на управлението в страната да говорят с конкретни данни и цифри.

„Преди да развява своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качество на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далеч от нас“, добави държавният глава, цитиран от прессекретариата.

Помолен да коментира скандала с Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ и задържането на нейното ръководство, президентът посочи, че е рано да се дават оценки. „Вижте, акции - много, но присъди малко в България. Оценки можем да направим след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността,“ добави Румен Радев.

Президентът посочи, че сигнали за злоупотреби в ДАБЧ са постъпвали и в президентската институция и са били предадени в прокуратурата.

„За да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме първо охранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, те да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономически, и в политическия периметър на управляващите“, заяви още президентът Румен Радев в отговор на въпрос за показните арести през последните седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови