Президентът е готов да връчи мандат още утре, ако от ИТН имат име на премиер

OFFNews 29 юли 2021 в 16:07 4392 0

Снимка president.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че президентът Румен Радев е готов да връчи мандата за кабинет "още утре", ако от "Има такъв народ" са готови с името на бъдещия министър-председател. 

"Само че, задаваме въпроса, дали партията, спечелила тези избори, е готова вече с името на бъдещия премиер, защото той трябва да дойде, за да му бъде връчен мандата. В момента, в които те покажат и кажат публично "Да, ние сме готови с това", президентът ще го връчи, но дори и това да не стане, смятам, че президентът в следващите дни ще покани ИТН, за да им връчи мандата", коментира Йотова, цитирана от БТА.

Според нея това е въпрос на няколко дни, като не изключва вариант връчването на мандата да стане и утре, стига ИТН да са готови.

По думите й България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство. Тя допълни, че за нея не е много добра ситуацията, в която имаме едновременно служебен кабинет, назначен от президента и парламент, законно избран от гражданите.

"Президентът беше безкрайно толерантен, много дни вече бяха дадени за консултации, очакваме, че ще бъде предложен министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди това президентът ще връчи мандата", посочи още вицепрезидентът.

Попитана дали смята, че от ИТН бавят процедурата, защото не искат да съставят кабинет, вицепрезидентът заяви, че няма такова впечатление.

Илияна Йотова коментира, че когато в една страна има много нови участници като парламентарно представени политически формации, консултациите винаги са по-дълги, преговорите - по-тежки, защото всяка една трябва да изпълни обещанията, които е дала на своите избиратели.

"Старите партии с дълъг парламентарен живот донякъде познават себе си", допълни Йотова. По думите й обаче толерансът е бил даден достатъчно много дни и ако има действително пресечни точни в интересите, в политиките, в приоритетите, няма нищо по-добро да бъде даден старт на цялата процедура.

На въпрос за обвиненията от "Има такъв народ" към служебния финансов министър Асен Василев, вицепрезидентът каза, че всичко това подлежи на доказване и от двете страни. "Това за мен беше новина, предполагам, че когато президентът е направил своя служебен кабинет и е избрал своите министри, той е направил своите проучвания", посочи още тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови