Президентът действа против интереса на България, обяви Денков от Брюксел

OFFNews 26 октомври 2023 в 21:43 2648 1

Николай Денков

Снимка gov.bg

Николай Денков

„С този свой акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси. Това е неправомерно и не трябваше да го прави. Дали защитава чужди интереси, нека всеки сам да помисли.“

Така министър-председателят Николай Денков коментира от Брюксел решението на Румен Радев да сезира Конституционния съд за въведената от парламента нова енергийна вноска върху вноса и транзита на природен газ през България.

Цялата информация за таксата от 20 лв. за мегаватчас, която засяга единствено печалбата на „Газпром“, е изпратена в Европейската комисия, каза още премиерът.

„Експертите там я разглеждат. И ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят. Но никой не е казал, че тази такса не е правомерна“, уточни той.

Министър-председателят ще отговори в "нормативно определения срок на въпроса на народния представител Делян Пеевски за изплатените и дължими задължения на „Лукойл“ към държавния бюджет". Според него „това е начинът институциите да си говорят една с друга“. Денков предупреди обаче „никой да не очаква, че ще действаме извън нашите права и задължения“.

Премиерът подчерта за пореден път добрата си съвместна работа с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В отговор на журналистически въпрос той даде позитивна оценка на нейните действия за влизането на България в Шенгенското пространство. „Всички трябва да се подкрепяме в нашите общи усилия да бъдат преодолени препятствията“, каза Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки